Eiro fokusā

Pikšķerētāju nagos banku klienti iekrīt muļķības vai nezināšanas dēļ

Eiro fokusā

Rēzeknē ražotās kokogles izmanto Francijas restorānos

Uzņēmēji var saņemt aizdevumus nedzīvojamo ēku jaunbūvei vai renovācijai

Uzņēmēji var saņemt «Altum» aizdevumus nedzīvojamo ēku jaunbūvei vai renovācijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 1. oktobra uzņēmēji var saņemt aizdevumus nedzīvojamo ēku jaunbūvei vai renovācijai. Finansējumu nedzīvojamo māju energoefektivitātes paaugstināšanai izsniegs finanšu institūcija "Altum". 30 miljonus eiro ieguldīs Eiropas investīcijas banka, savukārt Ekonomikas ministrija uzņēmējiem piedāvās papildu grantus.

Divus gadus finanšu institūcija "Altum" īsteno programmu "Aizņēmumi uzņēmumu energoefektivitātei", kas pieejama bez ķīlas un papildus nodrošinājuma. "Altum" Uzņēmumu energoefektivitātes daļas vadītājs Edgars Kudurs stāstīja, ka 35 uzņēmumiem izsniegti 15 miljoni eiro iekārtu un ierīču nomaiņai.

"No šī gada 1. oktobra mums ir programma "Energoefektīvās ēkas". Mēs varam piešķirt aizdevumus tādām būvēm kā noliktavas, biroja ēkas, ražošanas ēkas, tirdzniecības centri un tā tālāk.

Visa veida nedzīvojamām ēkām, kurās jaunbūves gadījumā jābūt vismaz 25% efektīvākām par to, ko prasa normatīvie akti. Savukārt renovācijas gadījumā ietaupījumi jāgūst vismaz 35% apmērā.

Katrs aizdevums var būt līdz 2,85 miljoniem eiro. Pats projekts varbūt arī divreiz lielāks. Mēs varam piešķirt 85% no plānotā ieguldījuma," klāstīja Kudurs.

823 000 eiro energoefektivitātes paaugstināšanai izmantos kokapstrādes uzņēmums "Biocore", kas atrodas Murmastienē, Varakļānu novadā. Uzņēmuma īpašnieks Jānis Mikāls stāstīja, ka uzņēmumā strādā 35 darbinieki un 80% no saražotā tiek eksportēts.

"135 000 eiro būs esošā kokapstrādes ceha renovācijas izmaksas, 688 000 eiro tiks izlietoti jaunas ražošanas ēkas būvniecībai, kā arī betonēta laukumu izveidei. Papildus tam tiks uzbūvēta katlu māja, kas tiks apkurināta ar uzņēmumā saražoto šķeldu. Es uzskatu, ka tādam uzņēmumam kā mēs "Altum" ir vienīgais reālais sadarbības partneris, kurš spēj mūs nokreditēt, jo mēs atrodamies 200 kilometru attālumā no Rīgas," teica Mikāls. "Mans mērķis ir izveidot vienu no efektīvākajiem nozares uzņēmumiem, kas ļaus mums ražot produktu ar augstāku pievienoto vērtību. Bez labām un atbilstošām ēkām nevar nodrošināt kvalitatīvu ražošanas procesu."

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Enerģētikas komitejas vadītājs Kaspars Osis, uz jautājumu, kā uzņēmēji vērtē programmas nosacījumus, atbildēja: "Tas ir tikai normāli, ka tiek uzlikti kaut kādi minimālie nosacījumi efektivitātei. Tā ir abpusēja interese par rezultātu, lai nav tikai skaista ēka. Es šo programmu tomēr nesalīdzinātu ar Eiropas fondu projektiem, kur ir liela birokrātija. Es gribētu cerēt, ka "Altum" spēs to menedžēt labāk. Tas ir jādara jebkurā gadījumā, jo, pirmkārt, var ietaupīt naudu un, otrkārt - jauna tehnoloģija, jauna ēka vai kas cits ir svarīgs faktors uzņēmuma attīstībā."

"Altum" Uzņēmumu energoefektivitātes daļas vadītājs Edgars Kudurs vērtēja, ka par energoefektivitāti jādomā aptuveni 95% Latvijas uzņēmumu.

"Altum" un SKDS pētījums liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā ieguldījumus energoefektivitātē veikuši 33% Latvijas uzņēmēju, tuvākā gada laikā to plāno darīt katrs piektais.

"Ja jūsu energoresursu izmaksas pārsniedz 2000 eiro mēnesī vai ir kādā no TOP3 pozīcijām jūsu saimnieciskajā darbībā, tas vien var būt liels indikators, kāpēc būtu jāsāk domāt par energoefektivitāti. Nedrīkst aizmirst arī to, ka mēs, renovējot savu biroja ēku, ietaupīsim uz apsaimniekošanu, automatizāciju, ietekmi uz vidi. Papildu ieguvums - 35% lielāka efektivitāte - pēc renovācijas ir diezgan viegli sasniedzama (..)," teica Kudurs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti