Dienas ziņas

Ičas zivju bojāejas iemesls joprojām neskaidrs

Dienas ziņas

Limbažu slimnīcai līdz gada beigām taupības režīms

Uzņēmēji par nodokļiem

Uzņēmēji nodokļu politikā neredz stabilitāti un prognozējamību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests šonedēļ tika pie jaunas vadītājas Ināras Pētersones, kura ar dienesta struktūrvienību vadību saistīta teju 15 gadus. Pēc  viņas apstiprināšanas amatā finanšu ministrs Andris Vilks, kurš Pētersones kandidatūru ieteica,  norādīja, ka viņam ļoti svarīgi, ka Ināra Pētersone ir uz klientiem orientēta, jo dienestam arvien vairāk jābūt vērstam uz preventīvu sadarbību ar klientiem.

Kur paliek mūsu nodokļi – šādu jautājumu emocionāli ne reizi vien uzdevuši uzņēmēji, personīgi sastopoties ar problēmām izglītības, medicīnas vai drošības jomā. Uzņēmēji atzīst,- tas veicina neuzticēšanos un uzskatu, ka valsts saņemtos līdzekļus neizmanto lietderīgi.

Stabilitāte un prognozējamība – tās ir būtiskākās lietas, kuru trūkumu uzsver uzrunātie uzņēmēji valsts attieksmē pret uzņēmējdarbību. Nemitīgi mainītie nodokļu lielumi, arvien jaunas prasības neļauj plānot uzņēmējdarbību ilgākā laika periodā. Turklāt uzņēmējiem nav patīkami redzēt, kā valsts šķiežas ar naudu, bet pamatvajadzībām – izglītībai, medicīnai un drošībai naudas ir par maz.

"Katram uzņēmējam ir budžets, tāpat valstij, bet ja valsts plāno izdot 7, 5 miljoni, bet ieņem 7, kurš uzņēmējs tā var?"- vaicā Aiva Dreijere, salona „Pie Aivas" īpašniece.

SIA „Agrotehnika" ir Kuldīgas novada lielāko nodokļu maksātāju skaitā, tomēr valdes priekšsēdētājs Artūrs Cimoška atzīst – nodokļu slogs ir par lielu: "Mani ļoti uztrauc tas, ka mums liek maksāt gadu uz priekšu par neiegūtu peļņu nodokli. Tevi var pagriezt kā par nodokļu nemaksātāju jebkurā brīdī."

Arī SIA "Amazone" ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem novadā. Līdzīpašniece Baiba Mikāla atzīst, ir bijušas reizes, kad, braucot agrā rītā pa nenotīrītu šoseju, emocionāli gribas uzdot jautājumu, kur paliek mani nodokļi, tomēr neslēpj, ka daudz šo jautājumu neapspriež.

"Ķeizaram, kas ķeizaram. Ja par kādu nodokli es gribētu runāt, tad tas ir tas nodokļu slogs uz darbinieku algu. Un tur nu gan es uzskatu, ka šis nodokļu slogs ir jāsamazina. Jo cilvēkam ir jāsaņem vairāk," pārliecināta Mikāla.

Skaistumkopšanas salona īpašniece Aiva Dreijere neslēpj, ka šis ir viņas sirds darbs, tāpēc vēl to nav pametusi, tomēr uzturēt ģimeni ar to vien nevar – vīrs strādā ārzemēs. Par pārāk lielu mazam uzņēmumam viņa sauc sociālo un transporta nodokli.  Neizpratni rada arī nereti pārāk stingrās prasības pret uzņēmēju.

"Par eiro ieviešanu godīgam uzņēmējam - tur pieci cipari aiz komata, viena centa kļūda, uzreiz kasās. Sajūta, ka atkal kontrolē kontrolēšanas pēc," viņa satraucas. Bet daudzi uzrunātie uzņēmēji atteicās paust savu viedokli kameras priekšā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti