Uzņēmēji: budžeta ieņēmumus vairos cīņa ar ēnu ekonomiku, ne nodokļu celšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts budžeta ieņēmumi Latvijā ir jāvairo, efektīvi apkarojot ēnu ekonomiku un kontrabandu, veicinot uzņēmējdarbību - sekmējot uzņēmumu skaita pieaugumu, inovācijas un produktivitātes kāpumu, atbalstot eksportu, nevis paaugstinot nodokļu likmes, komentējot plašsaziņas līdzekļos izskanējušo finanšu ministra Andra Vilka rosinājumu sākt publisku diskusiju par iespējamu nodokļu celšanu, vienisprātis ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedri - uzņēmēji.

Pētījuma "Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs 2009. - 2013" rezultāti liecina - ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā aizvadītajā gadā pieaudzis par 2,7%, sasniedzot 23,8% no IKP (aptuveni 5,5 miljardi eiro). Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir augstākais Baltijas valstīs, turklāt Lietuvā un Igaunijā "pelēkā" ekonomika turpinājusi samazināties, aizvadītajā gadā sasniedzot attiecīgi 15,3% un 15,7% no valstu IKP.

LTRK biedri uzskata, ka valsts budžeta ieņēmumi jāvairo, sākot iekasēt nodokļus no to nemaksātājiem, nevis ejot vieglāko ceļu - palielinot nodokļu slogu godīgiem nodokļu maksātājiem.

Nodokļu slogs vistiešākajā mērā ietekmē uzņēmējdarbības vides pievilcīgumu un valsts starptautisko konkurētspēju. Paaugstinot nodokļu likmes un sarežģījot to nomaksu, jaunu nodokļu maksātāju - uzņēmumu - skaita pieaugums nav gaidāms, bet tas vitāli nepieciešams ne tikai jaunu darbavietu radīšanai, bet arī nodokļu ieņēmumu vairošanai, norāda LTRK.  

Jau ziņots, ka Vilks viedokļu rakstā laikrakstā “Latvijas Avīze”  norādīja uz budžeta ierobežotām iespējām un nepietiekamiem nodokļu ieņēmumiem, lai apmierinātu visas vajadzības. Vēlāk gan ministrijas izplatītajā paziņojumā medijiem uzsvērts, ka nedz šī valdība, nedz Finanšu ministrija (FM) šīs valdības pilnvaru laikā nerosina un nerosinās nodokļu likmju palielināšanu, bet Vilka viedokļa raksts esot pārprasts.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti