Ukrainā ar jaunu likumu cer veicināt konkurenci gāzes tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ukrainas parlaments ir pieņēmis likumu par gāzes tirgu, kas valstī ievieš Eiropas Savienības trešās enerģijas paketes noteikumus. Ukrainas varas iestādes jau paziņojušas, ka šis ir vēl viens svarīgs solis eirointegrācijas ceļā, savukārt Eiropas puse norāda, ka jaunais likums vēl vairāk apliecina Ukrainas varas iestāžu apņemšanos īstenot svarīgas reformas. 

Jaunais likums par Ukrainas gāzes tirgu tika izstrādāts ciešā sadarbībā ar Eiropas Enerģētikas savienību. Tā galvenais mērķis bija izstrādāt tiesiskos, ekonomiskos un organizatoriskos pamatus dabasgāzes tirgus funkcionēšanai nākotnē.

Pašlaik Ukrainā gāzes tirgu galvenokārt kontrolē uzņēmumi, kuri pieder vairākiem ietekmīgiem uzņēmējiem. Kā vēl pirms balsojuma parlamentā norādīja likumprojekta autori, piemēram, oligarham Dmitrijam Firtašam piederošā “Group DF” vien kontrolējot aptuveni 70% tirgus.

Jaunā likuma mērķis ir nodrošināt nediskriminējošu piekļuvi gāzes tirgum, balstoties uz brīvu konkurenci un paredzot pienācīgu patērētāju aizsardzību. Tieši tāpēc likumā veiktās izmaiņas nosaka, ka turpmāk apgabalu gāzes uzņēmumi vairs nedrīkstēs bez maksas izmantot valsts gāzes sadales sistēmas. Šādas tiesības šiem uzņēmumiem tika piešķirtas 2012.gadā, un jau toreiz Ukrainas opozīcija norādīja, ka faktiski stratēģiski svarīga infrastruktūra tiek nodota tā brīža prezidenta Viktora Janukoviča draugiem un atbalstītājiem.

Tagad Ukrainas varas iestādes cer, ka energopiegāžu drošība tiks garantēta un nākotnē būs iespējams integrēties Eiropas Enerģētikas savienības dalībnieku gāzes tirgos, izveidojot reģionālus gāzes tīklus. Īpaši aktuāli tas ir laikā, kad Ukraina arvien vairāk cenšas mazināt savu atkarību no Krievijas, iepērkot gāzi no partneriem Eiropā.

Kā paziņojis kompānijas „Naftogaz Ukraini” vadītājs Andrejs Kobaļevs, Ukraina ir spērusi ne tikai lielu soli ceļā uz integrāciju Eiropas Savienībā, bet arī beidzot nodrošinājusi to, ka Ukrainas gāzes tirgus atbilst 21.gadsimta prasībām.

Ukrainas valdības lēmumu atzinīgi novērtējusi arī Eiropas Savienība, norādot, ka arī turpmāk palīdzēs Ukrainai svarīgo reformu īstenošanā.

Eiropas Komisijas pārstāve Anna Kaisa Itkonena paudusi, ka “Eiropas Savienība ir gatava atbalstīt Ukrainu, lai īsā laikā ieviestu dzīvē šo likumdošanu un visas pārējās reformas, ko tā ir apņēmusies Asociācijas līguma ietvaros”.

“Tādējādi tiks vairota gan Ukrainas, gan Eiropas Savienības enerģētiskā drošība. Visaptverošas enerģētiskās drošības reformas ir vieni no svarīgākajiem punktiem, par kuriem Ukraina ir vienojusies ar Eiropas Savienību un tās ir ārkārtīgi svarīgas turpmākai Ukrainas politiskajai un ekonomiskajai stabilizācijai,” norādījusi Itkonena.

Likums par gāzes tirgu ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai Ukraina varētu saņemt arī 17,5 miljardus dolāru lielo Starptautiskā Valūtas fonda kredītu.  Izdevums „Zerkalo Nedeli” ziņo, ka tieši Starptautiskā Valūtas fonda ietekmē ukraiņu varas iestādes ir bijušas spiestas pārveidot sākotnēji piedāvāto gāzes tirgus likumu.

Vienlaicīgi tiek pieļauts, ka cerēto gāzes cenu samazinājumu vienkāršie patērētāji varētu arī nesagaidīt, jo tagad uz viņu pleciem gulsies arī izmaksas par gāzes transportēšanu.

Pavisam nesen Ukraina un Krievija vienojās par gāzes piegādes cenām turpmākajiem trijiem mēnešiem. Šī cena ir zemāka nekā līdz šim, taču „Naftogaz Ukraini” norāda, ka Ukrainai tāpat ir nepieciešams aptuveni pusotru miljardu dolāru liels finansiāls atbalsts, lai piepildītu pazemes gāzes krātuves un nodrošinātu piegādes Eiropai arī nākamajai ziemas sezonai. Tieši tāpēc Ukraina uzskata, ka Eiropas Savienībai vajadzētu iesaistīties šo izdevumu segšanā.

Jau otrdien Berlīnē bija plānotas trīspusējās Krievijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas gāzes sarunas, taču tās ir atliktas, lai dotu ekspertiem laiku pienācīgāk šīm sarunām sagatavoties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti