«Trikātas KS» zemnieki: Maksātnespējas administratore izsaimnieko kooperatīva parādnieku mantu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kooperatīva "Trikāta KS" maksātnespējas administratore Rudīte Klikuča izsaimniekojot kooperatīva parādnieku mantu, tādējādi samazinot izredzes zemniekiem saņemt nesamaksāto naudu par piegādāto pienu, līdz ar to zemnieku pārstāvji Maksātnespējas administrācijai iesnieguši sūdzību par administratores rīcību, rosinot atcelt viņu no amata, informēja zemnieku saimniecību pārstāvji.

Kreditori uzskata, ka administratore nenodrošina procesa likumīgu un efektīvu gaitu, jo patlaban procesa izmaksas pārsniegušas divus miljonus eiro, attiecīgi samazinoties zemnieku izredzēm atgūt parādus.

Zināms, ka "Trikātas KS" parādi par šogad un pērn iepirkto pienu desmitiem saimniecību dažādos Latvijas novados svārstās no 7000 eiro līdz pat 100 000 eiro.

Kā norāda zemnieku pārstāvji, vispirms administratore "bez jebkāda tiesiska pamata" nolēmusi neatzīt vairāku saimniecību prasījumus par neizmaksāto paju kapitālu. Tāpat, neskatoties uz parādnieka - SIA "Latvijas piens" - finansiālajām grūtībām, kuras pastāvēja jau maijā, administratore lēmusi turpināt kooperatīva saimniecisko darbību, argumentējot lēmumu ar iespēju palielināt uzņēmuma aktīvus. Taču atbilstoši normatīvajiem aktiem administratoram ir tiesības izpildīt līgumus tikai tad, ja šāda rīcība nesamazina parādnieka aktīvus.

"Trīs mēnešu laikā no maksātnespējas procesa pasludināšanas turpināja pieaugt pircēju un pasūtītāju parādi, līdz ar to samazinoties kreditoru iespējām saņemt pienākošās summas. Vienlaikus no administratores darbības pārskata kļuva zināms, ka trīs mēnešu laikā sabiedrības maksātnespējas procesa izmaksas sasniedza fantastisku summu - 2 212 560 eiro -, kuru administratore plānoja segt no parādnieka līdzekļiem. Kreditoru skatījumā tā ir parādnieka mantas izsaimniekošana," norāda zemnieku pārstāvji.

Tāpat tiek akcentēts, ka administratore lēmusi neieķīlāto kooperatīva mantu pārdot bez izsoles, kas kreditoru skatījumā neatbilst "Trikātas KS" kreditoru interesēm.

Par visiem minētajiem apstākļiem lems Maksātnespējas administrācija, kurai tika iesniegta sūdzība par administratores rīcību un ierosinājums administratores atcelšanai no amata, norāda zemnieku pārstāvji.

Kā ziņots, iepriekš Klikuča aģentūrai LETA atzina, ka "Trikāta KS" kopš decembra vairs neveic saimniecisko darbību, jo nav saņēmis nevienu maksājumu no "Latvijas piens", kas kooperatīvam parādā vairāk nekā trīs miljonus eiro, līdz ar to vairs netiks uzturēts spēkā mēģinājums atjaunot kooperatīva darbību, izmantojot tiesiskās aizsardzības pasākumu (TAP) plānu, bet gan attiecīgi tiks virzīta kooperatīva bankrota procedūra.

14,79 miljonus eiro vērtās "Latvijas piena" rūpnīca darbu sāka 2012.gadā. Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir 1,42 miljoni eiro, kredīts bankās - aptuveni 9,24 miljoni eiro, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni 4,26 miljoni eiro. Tāpat "Latvijas piens" ir saņēmis valsts garantēto atbalstu - 7,11 miljonus eiro, par kura neatmaksāto pamatsummu - 5 027 473 eiro - šā gada 28.jūlijā valdība lēmusi piešķirt kredītbrīvdienas uz pusgadu.

Rūpnīcas finansiālās problēmas tās vadība skaidroja ar krīzes situāciju piensaimniecībā kopumā, kā arī nepārdomātu fokusēšanos uz industriālo produktu ražošanu, kam pusotra gada laikā pasaules tirgos krasi samazinājās cenas. Rūpnīca ražo sieru, vājpiena koncentrātu un krējumu. Eksports industriālo produktu jomā veido 98%, patēriņa produktu jomā - 17%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti