Panorāma

Vīrietim strīds ar VID par pārāk taupīgu dzīvošanu

Panorāma

Pasniegtas Teātra dienas balvas

Ātro kredītu ierobežošanai top regulējums

Top likums «ātro» kredītu ierobežošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Izstrādāti priekšlikumi, kā regulēt nebanku kredītdevēju darbību, lai neveicinātu neapdomīgu aizņemšanos. Ātro kredītu devēji gan nav īsti mierā ar šo piedāvājumu, taču Ekonomikas ministrija (EM) uzskata, ka jāpalīdz cilvēkiem neuzkāpt uz nebanku kredītu burbuļa grābekļa.

Viegli iegūstama nauda ar milzīgām procentu likmēm, kuru teju sviež pakaļ, vēl piesolot bezmaksas picas šķēli vai koncerta apmeklējumu. Daudzus tas iedzinis neatdodamu parādu jūgā, tāpēc Ekonomikas ministrija strādāja pie likuma grozījumiem, lai situāciju kontrolētu. Nu priekšlikumi gatavi, un nākamnedēļ tos vērtēs valdība. Liela uzmanība pievērsta reklāmām, kas nedrīkstēs būt maldinošas un veicināt nepārdomātus lēmumus. Piemēram, reklāma nedrīkst radīt šķietamu iespaidu, ka kredīts ir bez maksas vai bez riska. Arī bezmaksas picas un citus labumus aizņēmējiem vairs nedrīkstēs piedāvāt.

"Kā vēl viens nosacījums bija, ka plānots ieviest darba laiku. Proti, no astoņiem vakarā līdz astoņiem rītā tātad nevar izsniegt šos kredītus. Kas arī bieži [notiek], kad cilvēki, jaunieši it sevišķi, grib turpināt ballēties, nakts vidū aizņemas un ballīti var turpināt," stāsta EM valsts sekretāra vietnieks Vilnis Ķirsis.

Tāpat valsts plāno regulēt maksimālās procentu likmes. Te gan ir lielākas domstarpības ar pašiem kredītu devējiem, kas uzskata, ka šis jautājums jāatstāj pašu ziņā. Tomēr EM nebanku kreditētājiem nedomā piekāpties.

"Ja jau viss būtu kārtībā un nebūtu sūdzību, mēs varētu arī neiejaukties. Kā mēs redzam, tā nav. Tirgus pats nespēj noregulēt šo situāciju, un šādā gadījumā iejaukšanās tiek attaisnota un ļoti daudz kas tiek regulēts, - alkohols, cigaretes, - un šī būtu tiešām attaisnojama valsts iejaukšanās," norāda Ķirsis.

Finanšu ministrija piedāvājusi, ka ātro kredītu devējus, līdzīgi kā bankas, varētu uzraudzīt Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Taču šim priekšlikumam īsti nepiekrīt pati komisija, norādot, ka nebanku kreditētāju darbība vairāk saistās ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra funkcijām.

"Kas attiecas uz maksātspējas izvērtēšanu, tur mēs padomu nekad neesam lieguši, mēs jau sadarbojamies un apmaināmies ar pieredzi šajos jautājumos. Bet, kā jau es teicu - tās lietas jāsaliek, ir problēma, tiek meklēti risinājumi, un tikai beigās atbilstoši šiem risinājumiem kaut kas mainās, bet nemainās kompetences," skaidro FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

EM cer, ka likumu izdosies pieņemt līdz Jāņiem, taču tas jau būs atkarīgs no diskusijām Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti