Panorāma

Valdība atbalsta jauno veselības aprūpes kārtību

Panorāma

Nevalstiskais sektors ceļ trauksmi

Nevienojas par IIN maksātnespējas procesos

Tiesībsargs skeptisks par FM piedāvāto ienākuma nodokļa aprēķināšanu maksātnespējas procesos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No viena grāvja otrā - tā tiesībsargs Juris Jansons vērtē Finanšu ministrijas plānotās izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšanas kārtībā maksātnespējas procesos. Tieši Jansons gan iniciējis izmaiņas par labu finansiālās grūtībās nokļuvušajām personām. Taču ministrijas piedāvātais risinājums, viņaprāt, nepamatoti aizskartu kreditoru intereses. 

Pēc vairākiem ziņojumiem par problēmām kārtībā, kādā līdz šim aprēķināts iedzīvotāju ienākumu nodoklis maksātnespējas procesos, tiesībsargs vērsās atbildīgajā Saeimas komisijā.
 
Līdzšinējā kārtība paredz, ka, ja maksātnespējas procesā īpašums tiek pārdots dārgāk, nekā savulaik ir iegādāts, tad no šīs starpības ir jānomaksā 20% IIN. Protams, šādas situācijas ir reti, bet tomēr tādas gadās un tad personai, kurai tikko jau noslēdzies maksātnespējas process, tiek uzlikts atkal jauns finanšu slogs.

Saeima jautājuma risināšana iesaistījusi Finanšu ministriju, kas piedāvā turpmāk šādās situācijās piemērot trīs procentu nodokli, bet visai pārdošanas darījuma summai. Tiesa, to iekasētu vairs ne no pašas personas, bet ieturētu no pārdošanas rezultātā iegūtajiem līdzekļiem. Pilnībā atcelt iedzīvotāju ienākumu nodokli šādiem darījumiem ministrija nepiekrīt.
 
"Citādi sanāk tā, ka persona, kura, lai norēķinātos par parādiem, ir atsavinājusi savu nekustamo īpašumu, maksā IIN, bet persona, kas ir nonākusi smagos parādos un dažkārt nav darījusi visu, lai par tiem norēķinātos, nonākt līdz maksātnespējai, bankrota procedūrai, atsavina nekustamo īpašumu un šo nodokli nemaksā," skaidroja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

Tieslietu ministrija gan sēdē iebilda, ka šādi nodokļa maksāšana tiek pārvirzīta no maksātnespējīgās personas uz kreditoru pleciem.

"Tajos gadījumos, kad īpašuma vērtība ir pietiekami liela, tās summas ir diezgan ievērojamas, kas tādā veidā absolūti nepamatoti ietekmē kreditoru intereses. Jo tas nozīmē, ka nodrošināto kreditoru ieņēmumi būtiski samazinās," uzsvēra Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Mediņa.

Šādu risinājumu kritizē arī tiesībsargs.

"Te viennozīmīgi tiek pārkāpts vienlīdzības princips un Latvijas Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu," uzsvēra Jansons.

Atšķirībā no tiesībsarga rosinājuma no šādiem darījumiem nodokli neieturēt vispār, Tieslietu ministrija piedāvā maksājumu iekļaut kopējā maksātnespējīgās personas saistību dzēšanas plānā. Dažādo viedokļu dēļ valdība lēmuma pieņemšanu otrdien atlika.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti