Ārpus Rīgas

Agnese Leiburga par Jelgavas iedzīvotāju reakciju uz notiekošo Jelgavas bērnunamā

Ārpus Rīgas

Liepājas vēsturisko ēku saglabāšanas atbalstam šogad pieteikušies 33 pretendenti

Spītējot vēsajam laikam, Latgalē liela interese par krūmu un stādu iegādi

Spītējot vēsajam laikam, Latgalē liela interese par krūmu un stādu iegādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai arī laika apstākļi īpaši nelutina, dārzu saimnieki steidz atjaunināt un papildināt savus dārzus ar jauniem stādiem - ābelēm, ķiršiem, plūmēm, upenēm un avenēm. Izvēle un arī konkurence stādu tirgos šobrīd ir liela. Stādāmo materiālu piedāvā gan paši audzētāji, gan pārpircēji, piedāvājot ne tikai vietējā, bet arī Polijas izcelsmes augļu un krūmu stādus.

Piemēram, Pūres dārzkopības izmēģinājuma stacijas audzētie kociņi tiek pārdoti vai ikvienā Latvijas novadā - kādā vairāk, kādā mazāk.

Latgalē pagaidām neiet tik raiti, kā gribētos - laika apstākļi par traucēkli, saka augļukoku tirgotāja Dzintra Jurevica.

“Vēl visi gaida siltu laiku. Ir vietas, kur labi pirka, piemēram, Rāmavā, bet šodien nekā,” atzīst Jurevica.

Arī pircēji atzīst, ka laika apstākļi nestimulē uz rosību dārzos, tomēr darbi jāsāk.

Piemēram, Silvijas kundze savā dārzā šopavasar plāno iestādīt vairākas ābeles un piebilst, ka vēlme iekopt un atjaunināt dārzu nemazinās. To pašu saka arī citi pircēji. “Iestādīti 23 kociņi, no kuriem četri ir iznīkuši. Vajag atjaunot. Paplašināsim ogulājus, upenes. (..) Tā, lai ģimenei būtu viss,” teic kāds vīrietis.

Upenes ar nosaukumu “Jadrjonaja”, ko Daugavpils novada Naujenes pagasta stādu audzētājs Mihails raksturo kā pilnīgu garšas, smaržas un izmēra labāko iemiesojumu, ir viena no jaunākajām un ejošākajām precēm saimniecībā ar četriem hektāriem zemes. Kopumā noiets labs, stāsta stādu audzētājs.

“Esmu gandarīts par pārdošanu,” neslēpj Mihails. “Šobrīd stādi jau iet uz beigām. Vidēji, raugoties uz pēdējiem gadiem, mūsu saimniecība pārdod ap pusotra tūkstoša stādu. Mēs esam iekļauti ekskursiju saimniecību sarakstā. Audzējam zemenes, kazenes, zilenes. Aveņu vien ir ap 20 šķirnēm, upeņu un jāņogu - ap 15. Tās ir dažādu krāsu - dzeltenas, melnas, sarkanas, pat zaļas. Visi rudens stādījumi ir veiksmīgi pārziemojoši un, var teikt, izdzīvojuši,” priecājas Mihails.

Neraugoties uz attālumu no Alūksnes, stādāmo materiālu ved saimniecības “Saltanata” no Sventes saimnieki Gaļina un viņas dēls Edgars. Cenas augļukokiem un ogulājiem līdzīgas kā pērn, stāsta tirgotāji un audzētāji. Edgars atzīst, ka vispopulārākie ir vasaras ābolu stādi.

Tomēr augļukoku un krūmu tirgotāji neslēpj, konkurence stādu tirgū liela. Turklāt tirgū ienāk arī cenu ziņā lētākie stādi no Polijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti