Puķkopju izmaksas pieaug, taču cenas ierobežotās pirktspējas dēļ nepieaug

Lai arī marts bijis siltāks par normu un tagad atgriezies vēsums, vasaras puķu audzētāji cer, ka mīnusi nenodarīs postu un sezona būs laba. Puķkopjiem izmaksas pēdējo gadu laikā ir krietni vien augušas, taču cenas nav iespējams pacelt ierobežotās pirktspējas dēļ.

Puķkopju izmaksas pieaug, taču cenas ierobežotās pirktspējas dēļ nepieaug
00:00 / 00:00

Rīgas Centrāltirgū vēsumā drebinās gan pārdevēji, gan pirmie vasaras puķu stādi. Pagaidām darba dienās ir tikai daži tirgotāji, tostarp no Jelgavas un Pierīgas.

Latvijas Radio pie vasaras puķu tirgotājiem devās noskaidrot, vai puķu stādu cenas šogad ir mainījušās.


Puķu stādu pārdevējs: Gadus desmit jau cena nemainās. Pirktspēja nav.

Sandra Dieziņa: Vai resursi nav kļuvuši dārgāki?

Puķu stādu pārdevējs: Ir! Reiz divi - kūdra, ķīmija. Domāju, ka piedāvājums ir tāds pats."

Ziedu pārdevēja: Domāju, ka (cena) šogad ir tā pati, ja ne vēl zemāka. Pagājušajā gadā pirmās puķes pa eiro tirgojām, bet tagad tikai par 70 centiem. Cenas ir kritušās, jo cilvēkiem nav naudas. Konkurence nav lielāka.

Puķu pārdevējs: Galvenais, lai laikapstākļi ir labāki. Siltās dienās bija ļoti jauki, tagad, vēsākās dienās [pircēju] ir nedaudz mazāk, bet būs labi.

Sandra Dieziņa: Vai izmaksas ir dārgākas?

Puķu pārdevējs: Nedaudz, bet cenas paliek tās pašas. Mēs ar puķēm strādājam vairāk nekā 30 gadus. Zemgalē ir ļoti liela konkurence. Kā teica Edgars Liepiņš – vajag tikai rakt un viss (būs) kārtībā.


Viena no audzētājām norādīja, ka izmaksas kāpušas un vajadzīgi lieli ieguldījumi, tāpat salīdzinoši daudz jāmaksā par tirdzniecības vietu, tāpēc laikam šim rūpalam nāksies mest mieru.

Citi audzētāji gan ir optimistiskāki.

Zemnieku saimniecībā "Zutiņi" daļa no biznesa ir vasaras puķu stādu audzēšana. Saimniece Santa Meļķe stāstīja, ka šogad cenas nebūs augstākas, bet iepriekšējā gada līmenī.

"Pašizmaksa būtiski nav mainījusies. Mums to pircēju ir daudz un mēs to tik krasi neizjūtam. Varbūt par dažiem augiem mazāk nopērk, bet kopumā tas neietekmē apgrozījumu," viņa teica. "Šogad vienubrīd bija tā kā siltāks, tagad atkal paliek aukstāks, līdz ar to varētu domāt par apkuri, kas varētu būt mazāka pašizmaksā, ja rēķinātu skrupulozi. Mazliet augstāka cena ir tiem augiem, kas mums nāk kā jaunstādiņi, bet uz kopējā fona tas neveido tik lielu procentu, lai to cenu būtiski mainītu."

Santa Meļķe arī atklāja, ka šogad piedāvājums ir krāsaināks. Piemēram, pieejamas 70 šķirņu pelargonijas, arī petūnijas ir lielā izvēlē.

Šogad klāt nākuši dažādi jaunumi dekoratīvo stādu grupā. Puķu mīļotāji ļoti gaidot jaunumus. 

"Ir viena daļa cilvēku, kas ir konservatīvi un kam vienmēr vajag to, ko viņš jau ir pārbaudījis, bet tas vairāk (attiecas) uz dārzeņu stādiem. Ja [runājam] par puķēm un ziediem, tad cilvēki vienmēr grib ko tādu, kas viņiem nav bijis," teica Meļķe.

Lai arī marts bija siltāks par normu un viss ir sazaļojis, pumpuri jau briedumā, bet ziedi vēl nav paspējuši uzplaukt saules trūkuma dēļ.

Kā tuvojošais aukstums var ietekmēt stādu audzētājus? Tiem, kam ir apkurināmas siltumnīcas, ir risinājumi, kā aukstumu neielaist augu mājās.

Sarežģītāk būšot tiem, kas pasteigušies un augus paspējuši pārnest uz piemājas mazajām siltumnīcām, kur nav apkures – tiem nāksies augus pārvietot atpakaļ uz iekštelpām vai likt sildītājus. Dārznieki cer, ka jaunā sezona būs bez lieliem izaicinājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti