Šogad pieaudzis ārvalstu tiešo investīciju apmērs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020. gada pirmajos trijos ceturkšņos Latvijas tautsaimniecībā turpināja ieplūst ārvalstu tiešās investīcijas: gada pirmo triju ceturkšņu laikā neto ieplūde bija 592 miljoni eiro, kas ir par 58 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.

Palielinājies arī uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjoms Latvijas tautsaimniecībā: pirmo triju ceturkšņu laikā tas pieauga par 629 miljoniem eiro un septembra beigās sasniedza vairāk nekā 16,6 miljardus eiro jeb 56% no iekšzemes kopprodukta ( 2019. gada beigās tie bija 52% no IKP), tā liecina Latvijas Bankas statistikas dati.

Šī gada pirmajos trijos ceturkšņos uzkrāto ārvalstu investīciju pieaugums galvenokārt tika novērots tādās nozarēs kā finanšu un apdrošināšanas darbības, apstrādes rūpniecība un informācijas un komunikācijas pakalpojumi.

Zlata Elksniņa -Zaščirinska: Par ārvalstu investoru piesaisti
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

Vienlaikus valstu dalījumā būtisku pozitīvu pienesumu pieaugumā veidoja investīcijas no Zviedrijas, Lietuvas, Apvienotās Karalistes un Igaunijas.

Arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra pauž, ka šī gada deviņos mēnešos aģentūras piesaistīto investīciju apjoms ir lielākais pēdējos septiņos gados, proti, šajā periodā investīcijās ir izdevies piesaistīt vismaz 204 miljonus eiro un izveidot vairāk nekā 2300 jaunas darbavietas.

Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) valdes locekle Zlata Elksniņa-Zaščirinska uzsver, ka Latvijai ir svarīgi izmantot savu potenciālu arī nākotnē, turklāt ir būtiski ne tikai piesaistīt jaunus investorus, bet noturēt jau esošo investoru interesi par mūsu valsti.

Investorus spētu piesaistīt darba tirgus, kurā ir kvalitatīvi cilvēkresursi, apmācīti, gudri, kuri pārvalda mūsdienīgas prasmes, un pie tā vēl ir jāpiestrādā, norādīja Elksniņa-Zaščirinska.

Otrs aspekts ir platforma tehnoloģiju attīstībai, skaidroja Elksniņa-Zaščirinska. “Nav noslēpums, ka Latvija kā valsts ļoti labi iederas jebkuram tehnoloģiskas prototipēšanas nolūkam, jo cilvēku skaits nav liels un cilvēki ir pietiekoši advancēti, lai šīs jaunās tehnoloģijas izmantotu.

Tāpēc ir jāskatās no šī skatpunkta – ko mēs varam ārvalstu investoriem piedāvāt, jo skaidrs, ka mēs nespējam konkurēt ar lielvalstīm cilvēku resursu ziņā, investīciju vai kapitāla ziņā, mums jākonkurē ar kaut ko citu,'' norādīja Elksniņa-Zaščirinska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti