Panorāma

KP: pašvaldību uzņēmumi kropļo konkurenci

Panorāma

Risinājumu meklēs mediācijā?

Latvijā kuļ labību – ražas labas

Šogad Latvijā pieļauj labības rekordražas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ja laika apstākļi saglabāsies tādi kā pašlaik, Latvijā šogad iespējamas labības rekordražas – prognozē nozares eksperti. Neraugoties uz vēso vasaru un to, ka augu pilnbrieds aizkavējies par divām nedēļām, patlaban labību jau kuļ visā Latvijā. Pie graudu pieņemšanas vietām jau sākušas veidoties rindas.

Daudzos Latvijas novados jau nokults ziemas rapsis, un kombaini iegājuši kviešu laukos. To novākšana kavējas par divām nedēļām, tikmēr rapsim jāgaida, kamēr lauki būs brīvi un uzarti, lai varētu sākties nākamā gada sēja, kas jāpabeidz līdz augusta beigām. Kviešu kulšana visraitāk notiek Zemgalē, savukārt Kurzemē un Vidzemē lietavas kulšanu aizkavējušas.

Elejas pagasta zemnieks Harijs Briģis prognozē, ka viņa laukos darbi prasīs vēl piecas dienas: “Sākām svētdien, kvalitāte laba, tikko nogatavojušies. Vienīgi mitrums liels.”

Rundāles novada zemnieka Raimonda Kazbuķa laukos strādā divi kombaini, tikko bunkurs pilns, graudus ved uz kooperatīva “Latraps” pieņemšanas punktu. Kravai ar 25 tonnām tikko vākto graudu pirms bēršanas graudu torņos tiek noteikta kvalitāte. Šim nolūkam iegādāta jauna aparatūra, tāpēc kravu pieņemšana iet ātrāk.

“Šis brīdis lauksaimniekiem ir vissaspringtākais un nervozākais – ir ieguldīts tik daudz līdzekļu un gribas dabūt atpakaļ ar uzviju. Pašlaik ir cerības, ka varēsim novākt. Man pašreiz ir dati: grupa A – tā ir pārtikai ļoti augsta kvalitāte. Te ir liela proteīna masa, lipeklis, krišana – viss kā vajag,” stāsta zemnieks.

Līdzšinējā kviešu raža Mūrnieku laukos ir 7,6 tonnas no hektāra. Tas nozīmē, ka graudu birums ir bijis labs. Šobrīd zemnieki seko līdzi prognozēm cerībā, ka laika apstākļi krasi nemainīsies un varēs novākt visu labību. Kulšana norit bez atelpas, un pēcpusdienās pie graudu pieņemšanas punktiem sāk veidoties rindas.

Kooperatīvā “Latraps” pagājušajā naktī tikai ap trijiem pieņemti visi atvestie graudi.

“Šogad prognozējam, ka raža būs liela. Ja visu izdosies novākt, tad Latvija varētu iet uz rekordu.

Cenas jūlijā palēcās augstā līmenī, šobrīd nokritušas, bet arī nav sliktas. Saliekot kopā kvalitāti un cenas – graudkopjiem varētu būt labs gads. Tuvākajās dienās kuģi ar jauno ražu iet projām. Uz Ziemeļāfriku, Saūda Arābiju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Mūsu graudi ir iecienīti un Āfrikā un Tuvo Austrumu reģionos pieprasīti,” stāsta ,,Latraps” ģenerāldirektors Edgars Ruža.

Katru gadu Latvijā novāc ap diviem miljoniem tonnu graudu. Vietējā tirgū patērējām tikai 30%, lielākā daļa graudu aiziet eksportam. Šobrīd tonna kviešu maksā 180 eiro, bet rapšu cena – nedaudz zem 400 eiro tonnā, bet tās ir biržas cenas, kam tendence ir mainīties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti