Euranet Plus

Dalībvalstīm nākotnē varētu būt lielāka rīcībspēja ar lauksaimniecības finansējumu

Euranet Plus

Uģis Lībietis par svarīgākajiem notikumiem Eiropā šonedēļ

Sankciju pret nodokļu paradīžu «melnā saraksta» valstīm vēl nav

Sankciju pret nodokļu paradīžu «melnā saraksta» valstīm vēl nav

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šonedēļ Eiropas Savienība (ES) apstiprinājusi tā dēvēto nodokļu paradīžu melno sarakstu, kurā iekļautas 17 ārpus savienības esošas valstis, kas piedāvā dažādas iespējas izvairīties no nodokļu nomaksas. Vienlaikus apstiprināts arī „pelēkais saraksts”. Tajā iekļautas 47 valstis, kas apņēmušās novērst „robus”, kas ļauj tās izmantot ar nodokļiem apliekamu ienākumu slēpšanai.

Pēc gandrīz gada garumā ilgušām konsultācijām ar dažādām pasaules valstīm, kuru valdības Eiropas Komisija mudināja uzlabot šajās valstīs pastāvošos normatīvos aktus, lai novērstu iespējas šīs valstis izmantot, lai izvairītos no nodokļiem, Eiropas Savienība otrdien publiskojusi nodokļu paradīžu melno sarakstu. Tajā iekļauto 17 valstu vidū ir gan valstis, kas jau izsenis uzskatītas par ārzonām, piemēram, Panama un Barbadosa, gan, piemēram, Dienvidkoreja un Apvienotie Arābu Emirāti. Tiesa gan, sankciju saraksts pret šīm valstīm vēl nav apstiprināts.

ES dalībvalstu finanšu ministri, kas otrdien bija pulcējušies uz sanāksmi Briselē, pauž atšķirīgus viedokļus par to, vai sankcijas maz ir nepieciešamas.

Tā, piemēram, Pjērs Gramenja no Luksemburgas, kas pati izpelnījusies asu kritiku par tās piekopto nodokļu politiku attiecībā uz lielajām starptautiskajām kompānijām, uzskata, ka iekļaušana nodokļu paradīžu melnajā sarakstā pati par sevi ir sods:

„Atrašanās melnajā sarakstā jau pati par sevi ir pietiekams sods. Šīs valstis noteikti izjutīs sekas. Ja šīs valstis neievēros noteikumus, varam runāt arī par turpmākām sankcijām, taču arī melnā saraksta efektu nevajag novērtēt par zemu.”

Tikmēr Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs ir pārliecināts, ka nodokļu paradīžu sarakstā iekļautajām valstīm ir jāuzņemas atbildība par savas nodokļu politikas sekām:

„Mēs vēlamies, lai šis melnais saraksts ir pilnīgs, efektīvs un godīgs. Tas nozīmē, ka neviena valsts, kas nerespektē noteikumus par nodokļu izvairīšanās novēršanu vai necīnās pret izvairīšanos no nodokļiem, nevarēs izvairīties no atbildības.

Mūsu pilsoņiem izvairīšanās no nodokļu maksāšanas nav pieņemama. Tie, kas nodokļus maksā, nevar pieņemt to, ka daži no bagātākajiem tos nemaksā, pateicoties iespējām izvairīties.”

Eiropas Parlamentā gana plaši izplatīts ir uzskats, ka Eiropas Savienībai būtu asāk jāvēršas arī pret tām dalībvalstīm, kas piedāvā īpaši draudzīgus nodokļu režīmus gan starptautiskajām kompānijām, gan ārvalstu pilsoņiem. Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle jau iepriekš norādīja, ka pie šādām valstīm pieder, piemēram, Malta, kur ''valsts ļoti saaugusi ar nodokļu konsultantiem, advokātiem.''

Vienlaikus ar nodokļu paradīžu melno sarakstu apstiprināts arī pelēkais saraksts. Tajā iekļautas 47 valstis, kas apņēmušās novērst trūkumus, kas ļauj šo valstu jurisdikcijas izmantot, lai izvairītos no nodokļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti