Dienas ziņas

Čehijā tapis jau pirmais pasažieru vilciens Latvijai

Dienas ziņas

Slēgs atlikušos Krievijas propagandas kanālus Latvijā?

Vērtēs iniciatīvu par PVN samazināšanu elektroenerģijai

Saeimas komisijā vērtēs iniciatīvu par PVN samazināšanu elektroenerģijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saeimas komisija tālāk vērtēs vēlētāju iniciatīvu par pievienotās vērtības nodokļa samazināšanu elektrībai un gāzei. Finanšu ministrija (FM) gan norādīja, ka nodokļa samazināšana nepalīdzēs tā sabiedrības grupām, kurām atbalsts būtu nepieciešams visvairāk.

Vairāk nekā 11 000 vēlētāju iesniegto iniciatīvu samazināt PVN uz terminētu laiku līdz elektroenerģijas cenu normalizācijai trešdien, 23. februārī, vērtēja Saeimas Mandātu komisija. Pēc iesniedzēju domām, nodokļu atlaide visiem iedzīvotājiem varētu ļaut pārdzīvot šo ziemu.

Elektrības cena, kas pērnā gada nogalē sasniedza rekordaugstu līmeni, šā gada janvārī un februārī nedaudz samazinājusies. Taču, spriežot pēc prognozēm, elektrības cenas saglabāsies salīdzinoši augstas.

FM pārstāvis Atis Zakatistovs uzsvēra, ka Latvijas valdība ņēma vērā valsts budžeta iespējas un kā prioritāti energoresursu cenu jautājumā noteica sniegt mērķētu palīdzību tiem, kam šī palīdzība ir nepieciešama.

Savukārt, samazinot PVN, netaisnība būtu tāda, ka lielākās atlaides saņemtu tie, kas enerģiju tērē vairāk.

"PVN [atvieglojumi] neaiziet līdz grupām, kurām atlaides ir visnepieciešamākās. Ja kāds, kam ir milzīga māja, ir lielāka atlaide nekā mazā mājiņā daudzbērnu ģimenei," skaidroja politiķis.

Arī enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš sēdē uzsvēra, ka valdībai jādomā, kā palīdzēt ar elektroenerģijas rēķinu apmaksu tiem, kuriem klājas visgrūtāk.

Saeimas Mandātu komisijas deputāti vienbalsīgi lēma nodot vēlētāju iniciatīvu tālākai vērtēšanai Saeimas Budžeta komisijai.

KONTEKSTS:

Šoziem vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē arī apkures izmaksas. Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā, vispirms elektroenerģijai uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs, palielināts atbalsts aizsargātajiem elektrības lietotājiem, vakcinētie seniori ziemas sezonas laikā saņem 20 eiro, samazināta obligātās iepirkuma komponentes (OIK) likme un piešķirti papildu līdzekļi mājokļa pabalstiem. 

Vēlāk valsts atbalsts energocenu krīzē paplašināts. Tostarp valsts apņēmusies pilnā apmērā segt OIK un sistēmas pakalpojumu izmaksas pilnīgi visiem elektrības lietotājiem, tostarp saimnieciskās darbības veicējiem. Laikā no 1. janvāra līdz 30. aprīlim būs jauns 50 eiro mēneša pabalsts par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam. Tāpat ieviesīs jaunu 20 eiro mēneša pabalstu visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas pret Covid-19 faktu, kā arī cilvēkiem ar invaliditāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti