2021. gads noslēdzās ar absolūtu elektroenerģijas cenas rekordu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Decembrī pārsniegti vairāki cenu rekordi: vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā sasniedza 207,40 eiro par megavatstundu (MWh), kas par 65,4% pārsniedz iepriekšējā mēneša rekordu un ir nepilnas piecas reizes augstāka nekā decembrī gadu iepriekš. Tāpat decembrī sasniegta jebkad augstākā elektroenerģijas stundas cena – 1000,07 eiro par MWh, informēja Latvijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls".

Elektroenerģijas stundas cenas vēsturiskais maksimums tika sasniegts 7. decembra rītā plkst. 8.00–9.00 EET un tas bija 1000,07 eiro MWh, bet diennakts vidējā cena Baltijas valstīs un Somijā sasniedza 469,03 eiro MWh.

Tādējādi ievērojami palielinājās arī mēneša vidējā elektroenerģijas cena, ierindojot Latviju otrajā vietā tūlīt pēc Lietuvas tirdzniecības apgabala, kur vidējā decembra mēneša cena bija 212,22 eiro MWh.

Šādu cenas lēcienu "Augstsprieguma tīkls" skaidroja ar lielā sala izraisīto elektroenerģijas patēriņa pieaugumu Baltijā un Skandināvijas valstīs kombinācijā ar lielāko Baltijas termoelektrostaciju atslēgumiem remontu dēļ decembra pirmajā pusē, radot jaudas iztrūkumu 1300 MW apmērā.

Kopumā 2021. gads noslēdzās ar elektroenerģijas vidējo cenu 88,78 eiro MWh, kas ir 2,6 reizes augstāka nekā 2020. gada vidējā cena. “NordPool” zonu sistēmas references cenas kāpums, salīdzinot ar pagājušo gadu, bija vēl ievērojamāks – no 10,93 eiro MWh 2020. gadā uz 62,31 eiro MWh 2021. gadā.

Imports no Eiropas Savienības valstīm uz Baltiju, salīdzinot ar novembri, nedaudz samazinājies – par 2% – importētas 935 310 MWh elektroenerģijas. Tāpat arī samazinājies imports no trešajām valstīm par 30% – kopumā decembrī importētas 295 988 MWh. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu kopējais elektroenerģijas imports nav būtiski mainījies, kur būtisks pārsvars – aptuveni 70% – tika importēti no Eiropas Savienības valstīm.

Tāpat jāatzīmē, ka decembrī sasniegts jauns gāzes un CO2 izmešu kvotas cenas rekords – attiecīgi 92,37 eiro par MWh un 80,10  eiro par tCO2 –, kam bijusi būtiska ietekme uz elektroenerģijas cenu.

Gāzes cenas pieaugums decembrī ir bijis vairāk nekā sešas reizes lielāks, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri.

Bet vidējais gāzes cenas pieaugums 2021. gadā ir četras reizes lielāks kā iepriekšējā gadā.

Savukārt CO2 emisiju kvotu cena gada laikā palielinājusies 2,4 reizes – no 33,51 eiro par tCO2 janvārī līdz 80,10 eiro par tCO2 decembrī.

KONTEKSTS:

Lai kompensētu straujo elektroenerģijas cenu kāpumu ziemas sezonā, koalīcijas partijas iecerēja elektroenerģijai uz pusi samazināt sadales pakalpojuma tarifu, kā arī paplašināt mājokļa pabalsta saņēmēju loku, bet iepriekš apspriestā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana netika atbalstīta.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti