Saeima atbalsta likumu sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveides Skultē atvieglošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Saeima ceturtdien, 29. septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma valdības un Ekonomikas ministrijas (EM) virzīto likumprojektu, kas nosaka nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim, tā cauruļvada savienojumam ar dabasgāzes pārvades sistēmu un ar to saistītajām būvēm.

Nosakot Skultes terminālim nacionālo interešu objekta statusu,

būs atvieglota būvniecības procesa administrēšanas kārtība, saīsinātas dažādas citas procedūras, tai skaitā par ietekmes uz vidi novērtēšanu.

Iepriekš ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādīja, ka likumprojekta mērķis ir stiprināt Latvijas energoapgādes piegāžu ceļu noturību, nodrošinot sekmīgu Skultes LNG termināļa uzbūvēšanu. 

Likumā noteikts, ka projektu paredzēts īstenot līdz 2024. gada 15. septembrim.

Tāpat saistībā ar dabasgāzi valdība otrdien apstiprināja teju 237 miljonu eiro piešķīrumu "Latvenergo" no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Finansējums piešķirts gāzes drošības rezervju iegādei.

Valdība iepriekš iepazinās arī ar neatkarīgu ekspertu – "PricewaterhouseCoopers" – izstrādātu LNG termināļa projekta ārējo risku analīzi, kurā bija projekta tehniskais, ekonomiskais un juridiskais izvērtējums. Indriksone komentēja, ka ekspertu vērtējums ir nemainīgi stabils, ka Skultes projekts ir īstenojams un konkurētspējīgs, salīdzinot ar citiem projektiem reģionā. Ministre apliecināja, ka pašlaik valsts atbalsts terminālim nav paredzēts, tikai tas, ka tiks piešķirts nacionālo interešu objekta statuss, lai projektu varētu pabeigt pēc iespējas ātrāk.

Iepriekš izskanējis, ka Skultes projekta izmaksas lēšamas ap 120 miljoniem eiro par termināļa un gāzes cauruļvada izbūvi līdz Inčukalna krātuvei.

Uzņēmums "Skulte LNG Terminal" reģistrēts 2016. gadā. Šī uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Zināms, ka šā gada maijā 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādājās degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

KONTEKSTS:

Pašlaik Baltijā sašķidrinātās gāzes terminālis darbojas Lietuvā, Klaipēdā. Savukārt vēlāk rudenī, ap novembri, darbu paredzēts sākt vēl vienam terminālim Paldiskos, Igaunijā. Ar tā darbību sašķidrinātās gāzes sagādē lielas cerības saista arī Latvija, kas nolēmusi arī attīstīt savu LNG termināli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti