Robežas žoga iepirkumā noraidītie uzņēmumi jūt apgrūtinājumu iedragātās reputācijas dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pagaidu dzeloņstiepļu žogs uz Latvijas un Baltkrievijas robežas top, un Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) pauž cerību, ka tas tiks pabeigts novembrī, valsts svētku laikā. Tikmēr uzņēmumi, kuri piedalījās iepriekšējos iepirkumos, bet dažādu iemeslu dēļ līgums ar tiem tika lauzts, atzina, ka iedragātās reputācijas dēļ jūt apgrūtinājumu.

Robežas žoga iepirkumā izbrāķētie uzņēmumi iedragātās reputācijas dēļ jūt apgrūtinājumu
00:00 / 04:04
Lejuplādēt

NVA pēc līguma laušanas ar uzņēmumu SIA "Brief" neveidoja jaunu robežžoga iepirkumu, kurā var piedalīties jebkurš uzņēmums, bet veica cenu aptauju un uzrunāja dažus uzņēmumus, kurus pirms tam izvērtēja arī no reputācijas puses.

NVA vadītāja Ramona Innusa skaidroja, ka šim uzdevumam Ministru kabinets noteica, ka ir atbrīvojums no Publisko iepirkumu likuma, un tas nozīmē, ka var veikt arī cenu aptauju, kurā uzrunā vismaz piecus komersantus, pirms tam veicot tirgus izpēti. Visi uzņēmumi, ņemot vērā ārējās robežas nozīmi un objekta jutīgumu, tika vērtēti pēc reputācijas.

"Protams, ka šis izvērtējums [veikts, izejot] no tā, kāda ir bijusi sadarbība Aizsardzības ministrijai ar šiem uzņēmumiem, kāda šiem komersantiem ir maksātspēja vai reputācija. Šajā uzdevumā tas ir ļoti būtiski. Ja uzņēmuma darbības vai bezdarbības rezultātā mēs nespējam valstiski šo darbu izdarīt, tad, jūs paši saprotiet, kā tas viss..," sacīja Innusa.

Dzeloņstiepļu žoga iegādes cenu aptaujā SIA "Brief", ar kuru līgums tika lauzts, netika uzrunāts. Innusa gan uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka sadarbība ar šo uzņēmumu citos iepirkumos nevarētu izveidoties.

"Šeit izdalām atsevišķi – ārējo robežu un citus iepirkumus. Saskaņā ar Iepirkuma likumu reputācija nevar būt par pamatu neizskatīt piedāvājumus, ja uzņēmums atklātā konkursā savu piedāvājumu ir izteicis. Tieši tādas pašas iespējas atklātos konkursos startēt vienmēr ir gan "Igatei", gan "Brief", un mums nav pamata arī tos noraidīt," uzsvēra NVA vadītāja.

Savukārt SIA "Brief" valdes priekšsēdētāja Ildze Voita uzsvēra, ka uzņēmums žoga iepirkuma noteikumus varēja izpildīt un to izdarīt savlaicīgi. Kavēšanās bijusi no NVA puses. Voita akcentēja, ka līguma laušanas rezultātā uzņēmums neiegūst peļņu, bet tas nav sāpīgākais.

"Lielākā sāpe, ka valsts ir ne gluži apmelojusi, bet publiski izplatījusi nepatiesu informāciju gan par mūsu spēju, gan par darījuma detaļām. Es negribēju publiski cīnīties, bet es domāju, ka šis ir liels zaudējums, ko valsts nodara uzņēmējam.

Man neviens neliedz tālāk piedalīties iepirkumos. Es startēšu iepirkumos un ar citiem projektiem pierādīšu, ka es varu uzņemties saistības un izpildīt vēl lielākos apjomos. Mēģinājumu graut mūsu reputāciju mēs mēģināsim atspēkot citiem veidiem. Mans vārds pret Nodrošinājuma valsts aģentūras vārdu – vienmēr aģentūra uzvarēs. Attiecīgi mēs iesim kaut kādu valstisku ceļu," teica uzņēmuma pārstāve.

Pirms līguma slēgšanas ar "Brief" bija paredzēts, ka žogu uz Baltkrievijas–Latvijas robežas būvēs "Igate". Uzņēmuma noliktavā jau bija 30 kilometri žoga, bet ar uzņēmumu sadarbība apturēta kriminālprocesa mesto aizdomu ēnu dēļ. "Igates" valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns atklāja, ka tiesvedība vēl nav sākta. Reputācija uzņēmumam nerada šķērsli piedalīties citos iepirkumos, tomēr problēmas ir.

"Vairāk nekā divarpus gadu laikā pat tiesā šī lieta nav nonākusi. Mums ir sirdsapziņa tīra, un mēs drīkstam piedalīties jebkādos konkursos.

Viņi pat nedrīkst izmest mūs ārā, jo nav ne sprieduma, nav nekā. Bet rodas problēmas saistībā ar bankām, dažādām apdrošināšanas garantijām," stāstīja "Igates" vadītājs.

Latvijas–Baltkrievijas robežas aizsardzībai pagaidu dzeloņstiepļu žogu plānots izbūvēt līdz novembra vidum. Savukārt robežas infrastruktūras izbūvi gar Baltkrievijas robežu plānots pabeigt līdz 2023. gada beigām, tam atvēlot vairāk nekā 27,83 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti