Krustpunktā

Sarunas, vērtējot Barikāžu laiku

Krustpunktā

Par mājokļiem bez deklarētiem iedzīvotājiem Rīgā pieaug nekustamā īpašuma nodoklis

Ilmārs Rimšēvičs: Nākamajai valdībai ir jāatsakās no regulārām izmaiņām nodokļu politikā

Rimšēvičs: Nākamajai valdībai jāgatavo «nulles budžets» un jāstabilizē nodokļu sistēma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nākamajai valdībai ir jāveido "nulles budžets", kā arī ir jāatsakās no regulārām izmaiņām nodokļu politikā, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Es ceru, ka tas ir labs sākuma moments, kā tagad pieņemts teikt - labs restarts," par topošās valdības gaidāmajiem darbiem sacīja Rimšēvičs. Viņš izteica cerību, ka tādējādi jaunā valdība jau nākamajā dienā pēc apstiprināšanas sāks veidot nākamā gada budžeta, kam būtu jābūt "nulles budžetam". Vairāk nekā 20 gados tikai vienu reizi Latvijā ir bijis "nulles budžets", un tas ir absolūti nepieņemami.

Taču tāpat ir nepieciešams ievērot fiskālās disciplīnas likumu un iekrāt naudu nebaltām dienām. "Šie ir ļoti svarīgi jautājumi. Mēs esam bangojošā okeānā. (..) Latvija nevar dzīvot no rokas mutē gadījumā, ja Latviju skar krīze, kas radusies citu valstu rīcības dēļ," norādīja Rimšēvičs. Proti, Latvijas Bankas prezidents atgādināja, ka šobrīd nestabilas ir gan Krievijas, gan Ķīnas ekonomikas. Tādējādi ir svarīgi, lai ārēju satricinājumu dēļ Latvijas ekonomika ciestu maksimāli maz. "No pārvaldības lietām ir svarīgi saprast, ka Latvijai ir kaut nedaudz naudiņas nebaltai dienai," norādīja Rimšēvičs.

Viņš arī kārtējo reizi - šoreiz topošo valdību - mudināja nemainīt nodokļus ik pēc gada. Viņš akcentēja, lai arī nodokļi tiek mainīti katru gadu, pēc būtības Latvijas ekonomikā ieguvumu nav. Turklāt ir jārada iedzīvotājus pārliecība, ka viņu maksātie nodokļi patiešām palīdz valstij. "Ir svarīgi paskatīties, kur tā nauda aiziet. Nauda, kas aiziet Izglītības un zinātnes ministrijai, Veselības ministrijai - ko mēs par šo naudu nopērkam, kādu pakalpojumu mēs pērkam?" vaicā Latvijas Bankas prezidents.

Kopumā gan Bankas prezidents skaidroja, ka pagaidām Latvija dzīvo "labos laikos" un arī šogad IKP pieaugums varētu būt 2,7%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti