Panorāma

Uzņēmēji varēs pretendēt uz naudu investīcijām

Panorāma

Rīt – Valsts prezidenta vēlēšanas

Cer vienoties par regulu

Rīgā ES ministri cer vienoties par noteikumiem bioloģiskās pārtikas ražošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Iespējams, otrdien Rīgā Eiropas Savienības (ES) valstu lauksaimniecības ministri beidzot varētu vienoties par regulu, kas noteikts bioloģiskās pārtikas ražošanu, ievešanas un kontroles kārtību. Tā dotu papildu drošību katram pārtikas pircējam un lietotājam. Pagaidām noteikumi dalībvalstīs ir atšķirīgi, tāpēc arī bioloģiski audzētās zemenēs un ābolos dažās valstīs var atrast pesticīdus, bet citās – ne.

Savukārt pirmdien, dienu pirms sanāksmes, dalībvalstu lauksaimniecības ministri krietni brīvākā gaisotnē apskatīja Latvijas bioloģiskās saimniecības klātienē, tostarp pabija pie “Buku audzētavas” iežogotajiem briežu dārziem Valgundē.

„Tās trīs lietas, par ko turpinās diskusijas, ir atliekvielas, kontroles un imports. Mēs koncentrējamies uz šiem jautājumiem un cenšamies saskaņot vienošanās tekstu. Un ir laba iespēja to darīt tieši šādā neformālā veidā,” norādīja ES Lauksaimniecības komisārs Fils Hogens.

Arī Latvijas kā prezidējošās valsts zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) nav gatavs apsolīt, ka vienošanos beigās panāks. Jo pagaidām vismaz jautājumā par importu un par atliekvielām jeb piemaisījumiem bioloģiski ražotā pārtikā domas atšķiras. Piemēram, ko darīt, ja bioloģiskā produkcijā atklāj neatļautas vielas, ko vējš atpūtis no kaimiņa miglotā lauka. „Tur ir uzskats, ka ne par kādām atliekvielām nevar būt runa, bet tas pat tīri praktiski nav iespējams. Tad šīs nozares produkti būs tik dārgi, ka pati nozare izmirs,” saka Dūklavs.

Beļģija un vēl dažas valstis nav gatavas kompromisiem. Francija iesaka noteikt atliekvielu slieksni, ko nedrīkstētu pārkāpt. Austrija cer uz kompromisu, jo pārāk stingri noteikumi iznīdēs ražošanu. „Mums tas ir īpaši svarīgi, jo esam bioloģiskās ražošanas lielvalsts numur viens Eiropas Savienībā. Divdesmit procenti no mūsu lauksaimniecībā izmantojamās zemes ir bioloģiskā. Redzam, ka Latvija dara ļoti daudz, lai šo vienošanos panāktu,” saka Austrijas lauksaimniecības ministrs Andra Rupprehters.

ES valstu ministri pirmdien iemēģināja arī loku šaušanu. Pagaidām izskatās, ka ar gala dokumenta saskaņošanu iet tāpat kā ar komisāriem un ministriem piedāvāto izklaidi - loka šaušanu. Trāpīt mērķī un panākt vienošanos ir grūti. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti