Dienas ziņas

Policija nefiksē būtisku naida noziegumu pieaugumu

Dienas ziņas

Ar Lieldienu tradīcijām iepriecina bēgļus no Ukrainas

Rēzeknē apkures tarifam milzu lēciens

Rēzeknē siltuma tarifs jāceļ gandrīz 7 reizes vai jābremzē kāpums ar daļēju karstā ūdens atslēgšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aprīlī uzņēmumam "Rēzeknes siltumtīkli" beidzas izdevīgs dabasgāzes piegādes līgums un turpmāk gāzi var nākties iepirkt par desmit reizes augstāku cenu. Tāpēc paredz no 1. maija siltumenerģijas tarifu Rēzeknē palielināt vairākkārtīgi un taupīšanas nolūkā apsver iespēju daļai pilsētas atslēgt karsto ūdeni līdz nākošajai apkures sezonai.

ĪSUMĀ:

  • Aprīlī "Rēzeknes siltumtīkliem" beidzas līgums ar AS "Latvijas Gāze" par gāzes piegādi, kas ļāva šo apkures sezonu noturēties ar zemu apkures tarifu.
  • Gāzes cena tirgū stipri augusi, tāpēc tagad pilsētai par to var nākties maksāt desmit reizes vairāk nekā līdz šim.
  • Plāno no 1. maija apkures tarifu Rēzeknē palielināt no 30,20 eiro līdz 198,14 eiro par MWh.
  • Lai mazinātu maksu par siltumenerģiju, piedāvā uz laiku nepiegādāt karsto ūdeni daļā pilsētas.

No maija Rēzeknē plāno vairākkārtīgi palielināt siltuma tarifu
00:00 / 03:58
Lejuplādēt

SIA “Rēzeknes siltumtīkli” šomēnes beidzas līgums ar AS “Latvijas Gāze” par dabasgāzes piegādi, bet jaunā dabasgāzes iepirkuma cena ir pieaugusi desmitkārtīgi. Tāpēc rēzekniešiem līdz 22. aprīlim jāizdara sāpīga izvēle:

  • paaugstināt siltumenerģijas tarifu līdz 198 eiro par megavatstundu (MWh), turpinot nodrošināt karsto ūdeni visā pilsētā,

vai

  • paaugstināt siltumenerģijas tarifu līdz 96 eiro par MWh, lielākajai daļai pilsētnieku jeb centra rajona iedzīvotājiem līdz nākošās apkures sezonas sākumam atslēdzot siltumu vai, pareizāk sakot, karstā ūdens sagatavošanu.

„Iepriekšējo apkures sezonu Rēzeknes pilsētā bija pats lētākais apkures siltumtarifs. Tas bija tāpēc, ka mums bija ļoti izdevīgi nopirkta dabasgāze, līdz ar to mēs varējām nodrošināt lētākus tarifus pilsētā,” skaidroja “Rēzeknes siltumtīklu” valdes loceklis Aldis Mežals.

Iepriekšējais līgums par dabasgāzes piegādi bija noslēgts uz gadu. „Šobrīd vispār tirgū gāzi apkurei piedāvā tikai viena kompānija, tā ir “Latvijas Gāze”. (..) Cena šobrīd gan biržā, gan tirgū ir desmit reizes augstāka nekā līdz šim mums,” pastāstīja Mežals.

Kādi risinājumi?

No šī gada sākuma siltumenerģijas izmaksu samazināšanai atbalstu mājsaimniecībās tajās pašvaldībās, kur bija ārkārtējs cenu pieaugums, sniedza valsts. Rēzeknei līdz šim šo atbalstu izmantot nevajadzēja, jo cena par apkuri bija salīdzinoši zema. Taču tagad, kad Rēzeknē tarifs būtiski pieaugs, cerēt uz valsts atbalstu nevar, jo tas paredzēts līdz 30. aprīlim.

Ekonomikas ministrijā norādīja, ka, ņemot vērā apkures sezonas noslēgšanos, pēc 1. maija atbalsta turpināšana centralizētās siltumapgādes klientiem nav paredzēta. Tajā pašā laikā mazaizsargātām iedzīvotāju grupām plānots atbalsts, pie kā strādā Labklājības ministrija.

Tikmēr vietvara, lai siltumenerģijas tarifa kāpums nebūtu tik krass, piedāvā uz laiku līdz nākošajai apkures sezonai sniegt siltumenerģijas pakalpojumus jeb gatavot karsto ūdeni pilsētniekiem, neizmantojot dārgo dabasgāzi, bet tikai šķeldas kurināmo. Tas savukārt nozīmē, ka karstais ūdens uz laiku būtu pieejams tikai pilsētas ziemeļu rajona un Vipingas mikrorajona iedzīvotājiem. Tātad centra rajonā dzīvojošajiem aptuveni 6000 "Rēzeknes siltumtīklu" klientu šāda pakalpojuma uz laiku nebūtu. Par to pašlaik pilsētā notiek iedzīvotāju aptauja.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) uz apstiprināšanu iesniegti divi apkures tarifu varianti. “Es domāju, ka regulatoram jābūt elastīgam šajā konkrētajā situācijā. (..) Mēs neizsludinām krīzes situāciju, jo tur es jēgu neredzu. Bet es piekrītu tam, ka krīze enerģētikā ir,” sacīja Rēzeknes pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs (“Saskaņa”). „Starp citu, kad mēs apstiprinājām tos tarifus un 30 eiro, es visu laiku komentēju, ka tā nav reāla cena. Regulators uzskatīja, ka viss ir pareizi, bet tas, ka uzņēmumam bija 900 tūkstoši zaudējumi, viņus tas neinteresēja. Protams, tā starpība tad būtu mazāka, bet ne īpaši.”

Vēl viena šķeldas katlu māja

Jāatzīmē – šobrīd ar privātām investīcijām pilsētas centra mikrorajonā tiek būvēta ar šķeldu kurināma katlu māja, kas darbu uzsākt varētu nākamā gada sākumā. „Protams, tad būtu mazāka atkarība no dabasgāzes. (..) Lai ievērotu politiku valstī, ka pilnīgi aiziet no fosilajiem kurināmajiem tikai uz šķeldu, tad mums centrā nepieciešama vēl otra šķeldas katlu māja, kuru mēs šobrīd plānojam būvēt paši par uzņēmuma līdzekļiem,” pastāstīja “Rēzeknes siltumtīklu” valdes loceklis.

Vēl viena šķeldas katlumājas izbūve varētu izmaksāt 8 miljonus eiro.

„Tur uz deviņiem megavatiem mēs rēķinām, ka 8 miljoni, ņemot vērā esošo tirgus situāciju. Tā var arī mainīties,” sacīja Bartaševičs. Pašlaik tiekot apzinātas iespējas šim mērķim piesaistīt Eiropas Savienības līdzfinansējumu. „Es ceru, ka kaut kādus 3 miljonus var dabūt. Tad 5 miljoni  mums uzņēmumam jāņem kredītā,” sacīja domes vadītājs.

Vēl vienas jaunas ar šķeldu kurināmas katlu mājas celtniecība varētu aizņemt vairāk nekā divus gadus. Taču jaunais tarifa palielinājums uz siltumenerģiju Rēzeknes pilsētā paredzēts jau no 1. maija, un tajā ietverta arī šībrīža šķeldas cenas palielināšanās.

Lēmums par jaunajiem siltumenerģijas tarifiem Rēzeknes pilsētā vēl jāapstiprina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti