«Repharm» grupa iegādāsies Annai Emīlijai Maliginai piederošās «Olainfarm» akcijas; Maliginas pārstāve to noliedz

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

AS "Repharm" grupas uzņēmums AS "Rīgas farmaceitiskā fabrika" iegādāsies tiesības 2023. gadā pirkt Annai Emīlijai Maliginai tieši un netieši piederošās zāļu ražotāja "Olainfarm" akcijas, pavēstīja kompānijā. Maliginas pārstāve informāciju noliedz.

Plānotā darījuma izmaksas uzņēmumā neatklāj, taču tas pavēršot iespējas mazināt sadrumstalotību farmācijas un veselības nozarē, attīstīt uzņēmuma produktu portfeli un spēcināt Latvijā labi saglabātās farmācijas tradīcijas, Latvijas Radio norādīja "Repharm" padomes loceklis Juris Bundulis.

"Repharm" padomes loceklis Juris Bundulis par darījumu
00:00 / 00:43
Lejuplādēt

"Arī šobrīd mēs redzam sarežģījumus nodrošināt kādus konkrētus nepieciešamos medikamentus. Faktiski vietējā kapitāla farmācijas uzņēmumi ir tie, kas katrā valstī, un arī Latvijā, tos nodrošina. Farmācijas nozare Latvijā ir ļoti stipra. Tie nav tikai ražotāji, bet arī pārējie uzņēmēji – aptiekas, zāļu lieltirgotavas un, kas ir ļoti būtiski: mums ir arī ļoti spēcīga farmācijas zinātne, kas nozīmē idejas un jaunu produktu radīšanas iespējas.

Arī no koncerna attīstības viedokļa šī iespēja, kas būs realitāte no 2023. gada, ļaus būtiski palielināt ražošanas jaudas, un tā ir bāze, uz kuras pamata var tālāk plānot attīstību," stāstīja Bundulis.

"Rīgas farmaceitiskā fabrika" iegādāsies SIA "Farma Fund" 100% kapitāldaļu, savukārt "Farma Fund" ir noslēgts līgums par tiesībām 2023. gadā iegādāties Annai Emīlijai Maliginai tieši un netieši piederošās "Olainfarm" akcijas.

"Farma Fund" ir veicis daļu no pirkuma samaksas Annai Emīlijai Maliginai un turpinās veikt maksājumus atbilstoši noslēgtajam grafikam.

Noslēgtais darījums paredz noteiktu pasākumu izpildi no abām darījuma pusēm līdz 2023. gadam un nerada tiesības šobrīd rīkoties ar "Olainfarm" akcijām.

"Rīgas farmaceitiskā fabrika" saskaņos attiecīgo darījumu ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju un Konkurences padomi, līdzko iestāsies likumdošanā noteikti nosacījumi, norādīja kompānijā.

"Lēmums pieņemts pēc skrupulozas apstākļu un "Olainfarm" aktīvu izpētes, un šis lēmums ir likumsakarīgs. Latvijas farmācijas un veselības nozare ir sadrumstalota, un Covid-19 pandēmija ir parādījusi, cik svarīga ir sakārtota, vienota, efektīva veselības nozare un infrastruktūra gan ikdienā, gan krīzes apstākļos. Tādēļ "Repharm" iegulda ražošanas attīstībā," pauda kompānijas pārstāvji.

Kompānijā arī minēja, ka "Olainfarm" aktīvu iegādes plāns ir stratēģiski nozīmīgs solis "Repharm" grupas kompetenču attīstībā. 

Maliginas pārstāve informāciju noliedz

Annas Emīlijas Maliginas dabiskā aizbildne un likumiskā pārstāve Signe Baldere-Sildedze paziņojumā medijiem uzsvēra, ka informāciju par akciju pārdošanu ir maldinoša. Pēc viņas teiktā, tas ir "Repharm" uzbrukums "Olainfarm" akcionāriem, lai piespiestu pārdot vienu no Latvijas vērtīgākajiem uzņēmumiem. Pēc Balderes-Sildedzes domām, notiek apzināta sabiedrības un finanšu kapitāla tirgus maldināšana.

Baldere-Sildedze uzsvēra, ka nav vienojusies un meitas vārdā noslēgusi līgumu ar "Repharm" grupu vai ar to saistītiem uzņēmumiem.

Tādējādi "Repharm" nav ne tiesības, ne pilnvaras attiecībā uz Annas Emīlijas Maliginas piederošajām AS "Olainfarm" akcijām un SIA "Olmafarm" daļām.

"Pēc J. Bunduļa publiskiem izteikumiem var noprast, ka "Repharm" grupas uzņēmums AS "Rīgas Farmaceitiskā fabrika" ir iegādājusies uzņēmuma SIA "Farma Fund" kapitāldaļas, kas, acīmredzot, februāra sākumā mainījis nosaukumu no SIA "Zdorovie Europe". Ne SIA "Farma Fund", ne SIA "Zdorovie Europe" nav nekādu tiesību uz Annas Emīlijas Maliginas piederošajām AS "Olainfarm" akcijām un SIA "Olmafarm" kapitāldaļām no 2020. gada maija," rakstīts Balderes-Sildedzes paziņojumā medjiiem.

Baldere-Sildedze uzsvēra, ka "Repharm" ilgstoši melo Latvijas sabiedrībai, ka šim uzņēmumam nav intereses par "Olainfarm", tomēr tagad tiek apstiprināts pretējais.

"Šis uzņēmums beidzot arī publiski parāda savu patieso seju un atklāj negodprātīgo rīcību, kas vairākus gadus ir pastiprinājusi V. Maligina mantinieču nesaskaņas un tādā veidā likusi šķēršļus atrisināt konfliktu starp mantiniecēm miermīlīgā ceļā," uzsvēra Baldere-Sildedze. 
 
Pēc viņas teiktā, jau ilgstoši tiek izdarīts spiediens, lai Annas Emīlijas Maliginas īpašumā esošās "Olainfarm" akcijas un uzņēmuma lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" kapitāla daļas tiktu atsavinātas par labu ar "Repharm" grupu saistītām personām.

Konkurences padome plānoto darījumu vēl nevērtē

Latvijas Radio sazinājās ar Konkurences padomi, kuriem šis darījums un tā atstātās sekas uz tirgu būs jāvērtē. Pašlaik padomei par plānoto darījumu pieejama vien medijos publicētā informācija, informēja priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

"Šobrīd neko nevaram komentēt. Mums tas nav paziņots. Mums nav informācijas par darījumu, par apjomiem. Līdz ar to vēl ir jāveic tirgus izpēte. Tas ir laikietilpīgs process. Tiklīdz tiks iesniegts paziņojums atbilstoši likumam, tā uzsāksim savas darbības un būsim tiesīgi kaut ko darīt šajā jautājumā. Galvenais viņiem ir visu īstenot likumā noteiktajā termiņā. Un par tā īstenošanu atbildīgs ir "Repharm" kā ieguvējs," sacīja Gaiķis.

KONTEKSTS:

Valērijs Maligins mūžībā aizgāja 2017. gada decembrī 52 gadu vecumā. Maligins tieši un pastarpināti caur "Olmafarm" bija lielākais "Olainfarm" īpašnieks.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Maligina mantiniecēm – Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

2020. gada deviņos mēnešos "Olainfarm" koncerns strādāja ar 88,893 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,% mazāk nekā 2019. gada attiecīgajā periodā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,58 miljoni eiro.

Savukārt "Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009. gadā. 2019. gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas – Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.

"Farma Fund" reģistrēta 2019. gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 4 006 000 eiro. Līdz 2021. gada februāra sākumam kompānijas nosaukums bija "Zdorovie Europe". Sākotnēji kompānijas īpašnieki bija divas Ukrainas kompānijas – "Pharmaceutical Group "Zdorovya" LTD" (49,93%) un "Pharmaceutical Company "Zdorovya" LTD" (49,93%), kā arī divas Ukrainas privātpersonas.

Savukārt kopš 2020. gada vasaras "Farma Fund" vienīgais īpašnieks ir Uldis Arnicāns, kurš savulaik bija viens no nebanku kreditētāja "4finance" patiesajiem labuma guvējiem. Tajā pašā laikā "Farma Fund" vienīgais valdes loceklis ir nebanku kreditētāja "4finance" izpilddirektors Gvido Endlers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti