PTAC un FKTK pārsteigti par Saeimas vēlmi mainīt «ātro kredītdevēju» uzraugus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gan Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) intervijā Latvijas Radio raidījumā „Aktuālais temats” pauda pārsteigumu par ceturtdien Saeimā otrajā lasījumā atbalstu guvušo ieceri mainīt ātro kredītu izsniedzēju uzraugošo iestādi. Turklāt ar grozījumiem vienā likuma pantā nav pietiekami, lai mainītu visu uzraudzība sistēmu.

FKTK vadītājs Kristaps Zakulis  pauda pārsteigumu par to, ka ceturtdien Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas tostarp paredz ātro kredītu izsniedzēju uzraudzību nodot Finanšu un kapitāla tirgus komisijai. Viņš uzskata, ka papildus uzraudzība par ātro kredītkompāniju finanšu stabilitāti un lai tās darbotos ar peļņu un spētu norēķināties ar saviem kreditoriem, nav šī brīža aktualitātes jautājums.

„Esam nedaudz pārsteigti. Bet redzot, ka arī pārējie grozījumi tika atbalstīti otrajā lasījumā, sapratām, ka deputāti bija centušies pēc iespējas risināt samilzušās problēmas, kuras joprojām ir risināmas šajā jomā,” komentē Zakulis.

Viņš gan piebilda, ka no praktiskās puses ar viena panta grozījumiem nevar viegli pārmainīt kontroles un uzraudzības funkciju no vienas iestādes uz citu. Būtu jāskata vēl virkne jautājumu, lai šīs pārmaiņas varētu ieviest.

Turklāt pēdējo gadu fokuss attiecībā uz šo nozari saistīts tieši ar patērētāju aizsardzību, sākot no izglītošanas līdz maksātspējas izvērtēšanai, norāda Zakulis.

Arī PTAC pauda pārsteigumu par atbalstu šādiem grozījumiem. PTAC direktora vietniece Ieva Baldiņa-Brūklīte to dēvē par pārsteidzīgu lēmumu, īpaši tāpēc, ka iepriekš jautājums jau ir izdiskutēts Saeimas komisijā. „Nav īsti skaidrs, kas izriet no šiem grozījumiem, jo ir ļoti neskaidra šo grozījumu būtība,” saka Baldiņa-Brūklīte.

Viņa norāda, ka jau sākotnēji šī sistēma izveidota patērētāju tiesību aizsardzībai un PTAC vairāku gadu garumā to īstenojis veiksmīgi.

„Mainot tikai vienu teikumu likumā, nav iespējams izmainīt visu uzraudzības sistēmu. Līdz ar to būtu nepieciešams veikt vesela virkne grozījumu normatīvajos aktos. Bet, mūsuprāt, tas nav nepieciešams, jo šī uzraudzība jau tiek veikta pietiekoši veiksmīgi,” saka PTAC pārstāve.

Savukārt Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane pauda, ka ne tik svarīgi ir tas, kura institūcija uzraudzīs nozari, bet gan uzraudzības kvalitāte un būtība. „Nav atšķirība, vai to veic viena vai otra valsts pārvaldes iestāde. Jautājums ir pēc būtības, kas ir šīs uzraudzības saturs,” saka Fromane. Viņa vēlētos redzēt lielāku uzraugošās iestādes kapacitāti, lai varētu veikt nelegālā tirgus uzraudzību.

Jau ziņots, ka Saeima 30.aprīlī otrajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs. Tāpat pretēji komisijā lemtajam Saeimas vairākums atbalstīja arī nozares pārraugu maiņu – iespējams, jau drīzumā ātro kredītu izsniedzēju uzraudzību būs jāuzņemas Finanšu un kapitāla tirgus komisija.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti