«Printful» vēršas ASV tiesā pret «Printify» par negodīgu komercpraksi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Drukas produktu ražotāja "Printful Latvia" īpašnieks "Printful Inc" otrdien, 3. decembrī, ASV Ziemeļkalifornijas apgabala Sanfrancisko tiesā iesniedzis prasību pret drukāšanas pēc pieprasījuma platformas "Printify" īpašnieku "Printify Inc" par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu un negodīgu komercpraksi. "Printify" šo soli dēvē par "melno PR" un konkurenta centienu graut "Printify" reputāciju Latvijas auditorijā.

"Printful Latvia" pārstāvji informē, ka "Printful" savā prasībā norādījis, ka "Printify" ir šķietami nelegāli nokopējis un pārveidojis "Printful" radīto "Woocommerce" integrācijas programmatūras kodu, kas paredzēts ērtu pasta izmaksu uzstādīšanai un aprēķinam, lai lietotāji varētu iegūt precīzas sūtīšanas izmaksas saviem produktiem.

Pirmo "Woocommerce" integrācijas programmatūras kodu "Printful" publicēja 2014. gada oktobrī, pēc kā sekoja ilgstošs integrācijas funkcionalitātes uzlabošanas posms, kurā tika ieguldīti lieli cilvēkresursi, zināšanas, laiks un finanšu līdzekļi.

2017. gada jūnijā "Printful" nāca klajā ar jaunu un uzlabotu "Woocommerce" integrācijas programmatūras koda versiju, ko "Printify" ir šķietami nelegāli nokopējis un pāris mēnešu vēlāk publiskojis kā savu pirmo, pašu izstrādāto "Woocommerce" programmatūras kodu,

skaidroja "Printful Latvia" pārstāvji.

Jebkura rīcība, kad kopē un attiecīgi aizskar tā intelektuālā īpašuma tiesības, neatbilst godīgai komercpraksei, pārkāpj piemērojamos tiesību aktus gan konkurences, gan intelektuālā īpašuma tiesību jom, atzīmē "Printful Latvia" pārstāvji.

"Mēs "Printful" strādājām godīgi, ievērojot ne tikai piemērojamās tiesību normas, bet arī augstas ētikas normas un principus, tāpēc mums nav un arī turpmāk nebūs pieņemama rīcība, kad kāds varētu aizskart tiesības uz mūsu intelektuālo īpašumu," komentēja "Printful" galvenā juriste Baiba Orbidāne. 

Tikmēr "Printify" dibinātājs Jānis Berdigans paziņojumā medijiem norāda, ka par prasības pieteikumu ASV tiesā uzzinājis tikai no publikācijām Latvijas medijos.

Plašāki komentāri par lietas būtību netiks sniegti, jo ASV advokāti vēl iepazīstas ar iesniegtajiem materiāliem. Berdigans gan pauda viedokli, ka tas "nepārprotami ir melnais PR un konkurentu centieni graut "Printify" reputāciju Latvijas auditorijā".

"Acīmredzot "Draugiem Group" uzņēmums ir neapmierināts ar konkurenci un zemākām cenām, ko mēs nodrošinām, tāpēc cenšas likt šķēršļus mūsu darbā, izmantojot tiesvedību. Man ir žēl, ka latvieši šādā veidā izvēlās cīnīties ar konkurenci. Mūsuprāt, konkurence ir laba lieta, varētu pat teikt, ka arī jebkurš PR ir labs, un par to jāsaka paldies. Tomēr mēs izvēlamies fokusēt savu laiku un resursus uz klientu piesaisti un piegādāt mūsu klientiem preces un pakalpojumus, kas ir labāki nekā mūsu konkurentiem, nevis iesaistīties šādās aktivitātēs, kas grauj Latvijas tēlu," paziņojumā medijiem norāda Berdigans.

"Printify Inc." 2015. gadā ASV, Delaverā, izveidoja Berdigans, Artis Kehris un Gatis Dukurs. "Firmas.lv" informācija liecina, ka "Printify Inc." piederošā SIA "Printify Development" pērn strādāja ar 1,069 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 6,9 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī kompānija guva peļņu 105 553 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš. Kompānijas pamatkapitāls ir 2800 eiro, vēsta LETA.

Savukārt "Printful Latvia" reģistrēta 2017. gada februārī, un tās pamatkapitāls ir 350 000 eiro. Kompānija 2018. gadā strādāja ar 11,461 miljona eiro apgrozījumu un peļņu 4,229 miljonu eiro apmērā. Kompānijas patiesie labuma guvēji ir Lauris Liberts un Agris Tamanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti