Dienas ziņas

Kā "Metalurga" trūkums ietekmē Liepājas ekonomiku?

Dienas ziņas

100 gadu jubileja – divreiz

Jauna kalte graudkopības ražām

Preiļos lauksaimnieku ražas noietu cer sekmēt ar jaunu graudu kalti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Graudkopībā darba rezultāts ir ļoti atkarīgs no laika apstākļiem un graudu cenām pasaulē. Vietējiem ražotājiem bieži grūtības sagādā arī graudu uzglabāšana un noieta tirgi, ko grūtāk atrast vidējām un mazām saimniecībām. Uzņēmuma “Preiļu siers” meitas uzņēmums “Agrofirma “Turība”” nupat ieguvis  īpašumā jaunu graudu kalti, kas nākotnē varētu uzlabot  lauksaimnieku ražas noietu.

Pirms diviem gadiem uzņēmums SIA Preiļu siers pārņēma uzņēmumu “Agrofirma “Turība””, kas piedāvā lauksaimniecības pakalpojumus un papilddarbības pēc ražas novākšanas.

Tā kā saimniecības kopējais novāktās ražas apjoms bijis lielāks, nekā nepieciešams lopbarībai, pāri palikušie graudi bija kaut kur jāuzglabā, tad radās ideja par kalšu un graudu uzglabāšanas kompleksa atjaunošanu.

"Pirmajā sezonā mums radās diezgan lielas problēmas ar graudu pirmapstrādi. (..) Vecās kaltes, kas bija "Turībai", bija garīgi un tehniski novecojušas. Graudu pārstrādes process traucēja zināmā mērā arī graudu novākšanai. Tas ļoti bremzēja šo lietu," pauda kaltes vadītājs Jānis Rivža.

Kopā graudu un rapša pirmapstrādes kompleksā tika investēti 1,28 miljoni eiro, 80 000 no kuriem bija uzņēmuma pašfinansējums. Jaunajās un modernajās kaltēs varēs sagatavot uzglabāšanai ap 2500 tonnu graudu.

Ļoti būtisks ieguvums no šīm kaltēm varētu sagaidīt vietējos lauksaimniekus, kuru produkciju plānots gan uzpirkt, gan arī piedāvāt saimniekiem kaltes un uzglabāšanas pakalpojumus.

"Līdz šim mēs kaltes kurinājām ar videi draudzīgu produktu malku, un tagad būs gāzes, ar gāzi kaltēsim graudus. (..) Graudi tiek atvesti no lauka, izbērti pieņemšanas bunkurā, tie tiek attīrīti no nezālēm un izkaltēti līdz vajadzīgajam mitrumam, lai tie varētu glabāties," norādīja Rivža.

Pēc Dienvidlatgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes sniegtajiem datiem Preiļu novadā tiek apsaimniekoti 20,6 tūkstoši hektāru, 5843,11 no kuriem tiek izmantoti graudu audzēšanai. Ar graudkopību novadā nodarbojas 298 saimnieki, kas produkciju lielākoties realizē sadarbībā ar firmām ''LATRAPS'', "Agrotrade" un "Dobeles dzirnavnieku", kuru graudu uzpirkšanas centri pamatā atrodas lielajās republikas pilsētās, kas nozīmē, ka pašiem graudu audzētājiem jāmēro tāls ceļš līdz labības uzpirkšanas punktiem.

Tā kā gada laikā Preiļu novadā tiek kopā novākti ap 24 000 tonnu labības, iespēja to realizēt, netērējot tik daudz laika un līdzekļu ceļa izdevumiem, būtu nopietns atspaids vietējiem saimniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti