Polija lūgs EK apstiprinājumu atomelektrostacijas celtniecībai piesaistīt valsts atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Polija lūgs Eiropas Komisiju (EK) apstiprināt valsts atbalstu jaunas atomelektrostacijas celtniecībai. Ar šādu paziņojumu klajā nācis par enerģētikas infrastruktūru atbildīgais ministrs. Polija joprojām ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kas nav izvirzījusi mērķi kļūt oglekļa neitrālai. 

Polija lūgs ES apstiprinājumu atomelektrostacijas celtniecībai piesaistīt valsts atbalstu
00:00 / 01:13
Lejuplādēt

Polija lielāko daļu elektroenerģijas ražo, dedzinot ogles. Savukārt kodolenerģija valsts ieskatā varētu palīdzēt tai samazināt emisijas, kā to prasa Eiropas Savienība.

Valsts vēlas ražot 6–9 gigavatstundu lielu kodolenerģijas jaudu, un plāno uzbūvēt savu pirmo atomelektrostaciju līdz 2033. gadam, taču finansēšanas shēmu vēl nav izstrādājusi. Par enerģētikas infrastruktūru atbildīgais ministrs Pjotrs Naimskis atzinis, ka bez valsts atbalsta mūsdienās uzbūvēt atomelektrostaciju neesot iespējams.

Tādēļ Polija lūgs Eiropas Komisiju apstiprināt valsts atbalstu šīs būves celtniecībai.

Šīs nedēļas sākumā Polija un ASV noslēdza līgumu, saskaņā ar kuru Varšava, iespējams, no ASV uzņēmumiem iegādāsies kodoltehnoloģijas 18 miljardu ASV dolāru vērtībā. Šajā līgumā gan neesot iezīmēta summa atomelektrostacijas būvniecībai. Lai samazinātu būvniecības izmaksas, procesā tikšot iesaistīta vietējā rūpniecība.

Polija ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kas nav izvirzījusi mērķi kļūt oglekļa neitrālai. Valdošā partija "Likums un taisnīgums" apgalvo, ka šādai pārejai valstij ir nepieciešams vairāk laika un naudas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti