Plāno atteikt līgumu slēgšanu ar sankciju dēļ apgrūtinātiem piegādātājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ministru kabineta komiteja šodien vērtēs Ārlietu ministrijas izstrādātos grozījumus Starptautisko un Latvijas Republikas sankciju likumā. Tajā plānots noteikt, ka visām fiziskām un juridiskām personām  ir pienākums ievērot Latvijas valstij saistošos sankciju režīmus un ziņot par iespējamiem pārkāpumiem  par tādiem piegādātājiem, ar kuriem noslēgta līguma izpilde varētu tikt kavēta noteikto sankciju dēļ.

Tāpat grozījumi piešķirs tiesības vairākām uzraugošajām iestādēm sodīt bankas un citas juridiskas personas par trūkumiem kontroles sistēmās, kurām būtu jānovērš sankciju pārkāpumi.

Katrīna Kaktiņa
00:00 / 00:45
Lejuplādēt
"Pirmais ir precizēt jau šobrīd spēkā esošo izpratni, ka gadījumos, kad Latvijas Ministru kabinets nosaka sankcijas, tās stājas spēkā nekavējoties. Ja, piemēram, pret personu tiek noteiktas finanšu sankcijas, personai netiek dota iespēja vēl šos finanšu resursus pārvietot tā, lai tos nebūtu iespējams iesaldēt. Otra lieta – tiek iestāžu pienākumi un tiesības precizētas. Tas attiecas uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, Valsts ieņēmumu dienestu un Patērētāju tiesību aizsardzības centru. Tiek noteikts, ka šīm uzraugošajām iestādēm būs tiesības noteikt administratīvus sodus savā uzraudzībā esošajām personām tajos gadījumos, kad nebūs veikta pietiekama iekšējā kontrole, lai novērstu sankciju pārkāpumus,'' stāsta Ārlietu ministrijas pārstāve Katrīna Kaktiņa.

Likumprojekts ietekmēs Latvijas finanšu un kapitāla tirgus dalībniekus, jo būs nepieciešams izstrādāt sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmu. Savukārt šīs sistēmas prasības būs jāizstrādā Finanšu un kapitāla tirgus komisijai.  Likumprojekts, kas tiks skatīts Ministru kabineta komitejā 11.jūnijā un kuru Saeimai plānots lūgt atzīt par steidzamu, stāsies spēkā pēc tā izsludināšanas Latvijas Satversmē noteiktajā termiņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti