Pirmajā negodīgas mazumtirdzniecības tiesvedībā lemj par labu Konkurences padomei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmajā negodīgas mazumtirdzniecības tiesvedībā Administratīvā apgabaltiesa noraidījusi "Baltstor" un "Lenoka" pieteikumu par Konkurences padomes (KP) 2018. gada 9. marta lēmuma atcelšanu un atzinusi, ka KP pamatoti konstatējusi abu uzņēmumu darbībās Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma pārkāpumu, informēja KP.

KP pērn pieņēma lēmumu sodīt veikalu "Mego" un "Vesko" preču zīmolu pārvaldītāju "Baltstor" un tā mazumtirdzniecības kooperācijā ietilpstošo partneri "Lenoka" par netaisnīgu un nepamatotu sankciju piemērošanu preču piegādātājiem. Šis bija pirmais lēmumus, ar kuru KP konstatēja Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma pārkāpumu. KP piemēroja "Baltstor" naudas sodu 13 533 eiro un "Lenoka" 60 487 eiro apmērā.

Administratīvā apgabaltiesa spriedumā norādījusi, ka lietas pieteicējiem – "Baltstor" un "Lenoka" – nešaubīgi ir iepirkuma vara pār piegādātājiem, līdz ar to nav attaisnojama netaisnīgu un nesamērīgu sankciju piemērošana par darījuma partnera pieļauto pārkāpumu, tostarp par līgumsaistību neizpildi.

"Piegādātāji "baiļu faktora" ietekmē, proti, baidoties pazaudēt būtisku savu preču noieta kanālu, var arī neiebilst pret mazumtirgotāju uzspiestajiem noteikumiem, tostarp līgumsodu piemērošanu. Tomēr tas vien, ka piegādātāji neiebilst pret līdzpieteicēju īstenotajām darbībām pret viņiem, nenozīmē, ka līdzpieteicēju rīcība ir taisnīga un pamatota," norādīts apgabaltiesas spriedumā. 

Spriedums neliedz mazumtirgotājiem savstarpējās attiecībās ar piegādātājiem aizsargāt arī savas intereses, tajā pašā laikā līgumu noteikumiem, tostarp līgumsodiem jābūt pamatotiem, taisnīgiem un samērīgi noteiktiem ar pieļauto pārkāpumu. Šajā gadījumā

abi uzņēmumi par neprecīzām cenām pavadzīmēs un nepilnīgu preču pasūtījumu izpildi piegādātājiem piemēroja sankcijas, kas veidoja pat vairāk nekā 400 % no pamatparāda summas. 

Tiesa atzinusi, ka līguma noteikumi, kas nav faktiski izpildāmi, kas nav iepriekš skaidri definēti un kas var tikt vienpusēji interpretēti un piemēroti atkarībā no konkrētajiem apstākļiem, un kas katrā konkrētā gadījumā prasa otras līgumslēdzējas puses aktīvu iesaistīšanos, piemēram, ar iebildumu izteikšanu, nav uzskatāmi par samērīgiem un atbilstīgiem godīgai darījumu praksei. 

Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums stājās spēkā 2016. gada 1. janvārī, un tā mērķis ir ierobežot mazumtirgotāju iepirkuma varas izmantošanu pret piegādātājiem, lai līdzsvarotu piegādātāju un mazumtirgotāju intereses mazumtirdzniecībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti