Pievienotā vērtība

Gada kopsavilkums: Slikti, iespējams, slikti, kā parasti, šis tas - labāk nekā cerēts

Pievienotā vērtība

Nodokļu izmaiņas 2021.gadā un plāns Latvijas kapitāla tirgus iekustinšanai

Novērojumi un secinājumi: Kopā ar ekspertu vētījam pašu veidotos akciju portfeļus

«Pievienotās vērtības» akciju spēlē līderu maiņa; portfeļu ienesīgums vēl zem vidējā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ir pagājuši trīs mēneši, kopš raidījums "Pievienotā vērtība" uzsāka praktisku eksperimentu – ieguldīšanu Baltijas uzņēmuma akcijās, lai mācītos no savām kļūdām, saprastu, kā un kas tas ir. Un protams, lai noskaidrotu – kuram no abiem – Jānim Ramānam vai Rudītei Spakovskai tas izdosies labāk. Noteikumi vienkārši – katrs atvēl 300 eiro personīgās naudas, lai veidotu savus akciju portfeļus. Abi drīkst pirkt un pārdot Latvijas biržā kotētu uzņēmumu akcijas, bet tomēr, lai interesantāk, Jānis pērk Igaunijas uzņēmumu akcijas, Rudīte – Lietuvas.

Un nu – pirmo trīs mēnešu rezultāti. No sākotnējiem 300 eiro pēc ilga laika, kad Jāņa portfelis bija ar lielāku pieaugumu, ir nomainījies līderis. Rudītes portfelis sasniedzis 347,26 eiro, bet Jāņa – 336,08 eiro.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kā Rudītei to izdevās panākt? Kopš pērnā gada novembra ir pārdotas "Grindeks" akcijas, kuru iegāde bija viena no kļūdām portfeļa veidošanas sākumpunktā. Jo uzņēmums plāno pamest biržu un atpirkt akcijas lētāk nekā cena, par kuru Rudīte tās iegādājās. Klāt nākušas "Jūras medicīnas centra" akcijas, "Grigeo" akcijas un audzis "Linas agro" grupas akciju īpatsvars. Aktīvi ieguldītā nauda šajā portfelī pieaugusi šobrīd par 18,8 %. Tiesa – tas ir tikai uz papīra, un, lai šo peļņu iegūtu, vispirms akcijas būtu izdevīgi jāpārdod.
 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Bet, ko par šo portfeli saka ieguldījumu eksperts Kaspars Peisenieks? "Veiksmīgi izdevies pārdot "Grindeks" akcijas – ar nelielu zaudējumu. Portfelis ir veiksmīgs, visas akcijas ir plusos, portfelis ir diversificēts, bet nav par daudz dažādu akciju, visam var izsekot līdzi"

Eksperta ieteikums – izvērtēt, kāds ir portfeļa mērķis, un atkarībā no plāna, iespējams, kādas akcijas, kam cena augusi visvairāk, pārdot.

Protams – ja ir ko iegādāties vietā un nav pārliecības, ka cenu kāpums turpināsies.

Savukārt Jānis, sekojot eksperta padomam novembrī, ir samazinājis uzņēmumu skaitu savā akciju sarakstā. Pārdotas "Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīcas" akcijas, negaidot obligāto atpirkumu, kas ļāva izvairīties no komisijas naudas. "Tā kā eksperts teica, ka nevajag turēt uzņēmumus, kur nevar īsti saprast, ko tie dara, es atbrīvojos no "Rīgas kuģu būvētavas" akcijām," saka Jānis. Jāņa portfeļa pieaugums – 11,64%. Arī šis – pagaidām tikai pieaugums uz papīra un lai nopelnītu, akcijas vēl reāli būtu izdevīgi jāpārdod.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kaspars Peisenieks uzteic, ka šajā portfelī ir samazinājies pozīciju skaits un uzņēmumiem, kuru akcijas ir nopirktas, nu ir reālāk izsekot līdzi. Arī struktūra ir labāka, un vairs nav jāuzdod jautājumi – kādēļ šīs akcijas tik daudz un citas – tik maz. Un arī šajā portfelī, salīdzinot ar iegādes laiku, visas akcijas ir plusos.

Par ko vērts padomāt?

Par spīti visām pūlēm, abu portfeļu ienesīgums tomēr vēl ir zem biržas indeksa pieauguma attiecīgajā periodā.

Lai gan trīs mēneši ir parāk īss laiks, lai izdarītu secinājumus, ar laiku būs jāvērtē, vai ir vērts ieguldīt laiku un veidot savu akciju portfeli, ja potenciāli jau izveidoti fondu produkti strādā labāk?

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti