Pieķer mēģinājumā tranzītam deklarēto degvīnu paturēt Latvijā, nesamaksājot akcīzes nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde sadarbībā ar VID Iekšējās drošības pārvaldi šī gada oktobrī novērsusi valstij zaudējumus 107 925 eiro apmērā. Tostarp atklāts mēģinājums tranzītam deklarēto degvīnu paturēt Latvijā, nesamaksājot akcīzes nodokli, informēja VID.

VID Iekšējās drošības pārvalde ar VID Muitas pārvaldes atbalstu, atbilstoši kompetencei veicot muitas amatpersonu un muitas procesu risku analīzi, identificēja būtiskus riskus akcīzes preču eksportā caur Rīgas ostu.

Tālākā sadarbībā ar VID Nodokļu un muitas policiju noskaidrots, ka jūras konteinerā ar tranzītam deklarēto degvīna kravu pirms tā uzkraušanas uz kuģa ir nomainīts kravas saturs. Faktiski tajā atrodas minerālūdens, savukārt tranzītam deklarētais degvīns bez tā  izcelsmi apliecinošiem dokumentiem pārvietots uz teritoriju ārpus ostas. Saskaņā ar kravas pavaddokumentiem to bija paredzēts nosūtīt uz Āfriku.

Aizturētas abas saistītās kravas un transportlīdzekļu vadītājs. Izņemtas 16 896 degvīna pudeles “Blagof Premium” (tilpums 0,7 litri) un krava ar minerālūdeni. Noziedzīgās shēmas rezultātā valstij nenomaksātais akcīzes nodoklis būtu 97 010 eiro.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē 2020. gada oktobrī uzsākts kriminālprocess par muitošanai pakļauto preču vai citu vērtību glabāšanu, pārvietošanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu Latvijas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas, ja tas izdarīts lielā apmērā. Viena persona – Latvijas pilsonis – atzīta par aizdomās turēto, un tai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Teritorijā, kurā notika jūras konteinera satura apmaiņa, tika veikta preču pagaidu uzglabāšanas un muitas noliktavas pārbaude. Tās laikā tika atklāta nelegāla alkohola glabātuve. Izņemti 4749 litri alkohola bez akcīzes markām – degvīns “Сокровище Белоруси”, “Водка на посошок” un “Губернаторская”, vīns “La Chevalerie 2010”, “Los Candiles” un “Firmamento”.

Gadījumā, ja izņemtie alkoholiskie dzērieni būtu nonākuši brīvā apritē tirgū, valsts budžetā netiktu nomaksāts akcīzes nodoklis 10 915 eiro apmērā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē 2020. gada oktobrī uzsākts kriminālprocess par nelikumīgu alkoholisko dzērienu glabāšanu un pārvietošanu lielā apmērā.

VID norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti