Rīta Panorāma

Intervija ar Ivaru Godmani

Rīta Panorāma

Karameles kļūst par risinājumu krīzei

Telefonintervija ar Vjačeslavu Dombrovski

Pētījums: Piena nozares «ķēdes vājākais posms» - pārstrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas piensaimniecības nozare pašlaik ir krustcelēs – turpināt attīstību vai zaudēt ražošanas apjomus, un “ķēdes vājākais posms” ir pārstrāde, kura būtu jāstiprina, LTV “Rīta panorāmai”  atzina domnīcas “Certus”  vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Domnīca “Certus” trešdien, 30.martā, prezentēs Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātiem  pētījumu par Latvijas piena nozari un rekomendācijas tās stabilizēšanai.

Dombrovskis pauda, ka nozare ir izvēles krustcelēs – ja to atstās pašplūsmā, varētu pat divreiz samazināties ražošanas apjoms, zudīs darbavietas.  Ja nozare spēs attīstīties, tās ražošanas potenciāls ir pat 56 miljoni eiro.  

Svaigpiena iespējas Latvijai ir ģeogrāfiski ierobežotas, “esam ielenkumā”, jo svaigpienu ražo arī kaimiņvalstis un Krievijas aizliegums ievest pienu no ES situāciju apdarīja ļoti sarežģītu, norādīja Dombrovskis. 

Līdz ar to vienīgā izeja ir pārstrādes nozare, kas pētnieku skatījumā ir diezgan vāja, jo no visa nozares eksporta divas trešdaļas ir  ar zemo pievienoto vērtību. Jābūt drosmīgiem uzņēmumiem, kas var radīt eksportspējīgus produktus,  kas turklāt ļautu iepirkt izejvielas par cenu, kas būtu nedaudz virs vidējās,  norādīja Dombrovskis.

Vēl viens ceļš ir kooperatīvu stiprināšana, viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka pēdējos divos gados Eiropas Savienībā un arī Latvijā ievērojami krīt piena cenas, jo pastāv piena pārprodukcija pēc kvotu sistēmas atcelšanas un Krievijas embargo ievešanas. Latvijā iepirkuma cena samazinājās par 31% un ir vidēji 0,2196 eiro par kilogramu piena, kas ir zemākais rādītājs Eiropas Savienībā, piensaimnieki jau pērn saņēmuši valdības atbalstu, bet, cenām neaugot, piensaimnieku pārstāvji norādījuši, ka šogad atbalstam nepieciešams vēl 21 miljons eiro.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti