Pētījums: Latvijas studenti aizvien biežāk strādā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas studenti aizvien biežāk apvieno mācības ar darbu. Šis ir viens no galvenajiem secinājumiem pētījumā par studentu sociālajiem un ekonomiskajiem apstākļiem Latvijā.

Pirms astoņiem gadiem Latvijā strādāja mazāk par pusi jeb 45% studentu, bet pašlaik tā ir lielākā daļa jeb 61%. Visvairāk nodarbināti ir maģistranti, no kuriem strādā 75%.

Vairums aptaujāto norāda, ka strādā paralēli mācībām, lai segtu ikdienas tēriņus. Vēl viens iemesls darbam – lai gūtu pieredzi darba tirgū.

Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece un šī projekta vadītāja Latvijā Ilze Koroļeva
00:00 / 01:12
Lejuplādēt

“Tas ir ļoti būtisks rādītājs, jo, protams, pieaugot nodarbinātībai, pieaug arī algotā darbā pavadīto stundu skaits, kurš ir viens no augstākajiem Eiropā. Studenti vidēji nedēļā strādā 31,26 stundas, un liela daļa no tiem, kas ir nodarbināti pilna laika darbā, faktiski strādā 40 stundas.

Un, protams, likumsakarīgi arī samazinās laiks, ko studenti var veltīt studijām.

Un šeit mēs arī novērojam zināmas izmaiņas: ja studijām veltītais laiks ir sarucis no 15,19 stundām 2013.gadā līdz 13,93 stundām 2017.gadā, skaitļos varbūt neizklausās tik daudz, taču statistiski tas ir ļoti nozīmīgs samazinājums. Faktiski patstāvīgam darbam studenti var veltīt mazāk laika,” norāda Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece un šī projekta vadītāja Latvijā Ilze Koroļeva.

Viņa gan atzīst, ka šīm izmaiņām ir arī kāds pozitīvs aspekts –

studenti ātrāk iesaistās darba tirgū.

Pētījums notiek piekto reizi, un šī ir lielāka starptautiska projekta „Eurostudent” sastāvdaļa. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti