Pasaulē pieaug naftas cenas pēc dronu uzbrukuma Saūda Arābijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nedēļas nogalē Saūda Arābijā notikušā dronu uzbrukuma dēļ pasaulē strauji pieaugušas naftas cenas. Palielinājies arī risks, ka reģionā varētu tikt īstenotas starptautiskas militāras operācijas.

Britu raidorganizācija BBC informē, ka pēc Jemenas šiītu grupējuma uzbrukuma naftas rūpniecības objektiem tās ieguve Saūda Arābijā samazinājusies par vairāk nekā 50%. Savukārt kopējo naftas ieguves apjomu pasaulē tas samazinājis par 5%.

Vienlaikus augstāko līmeni četru mēnešu laikā sasniegušas naftas cenas, un biržās tā maksāja no 63 līdz 72 dolāriem par barelu. Tomēr vēlāk cenas nedaudz samazinājās pēc ASV prezidenta Donalda Trampa atļaujas izmantot valsts rezerves.

Pasaulē pieaug naftas cenas pēc dronu uzbrukuma Saūda Arābijā
00:00 / 03:29
Lejuplādēt

Aģentūra „Bloomberg” ziņo, ka pēc uzbrukumiem tirgi piedzīvojuši jebkad straujāko naftas cenu kāpumu vienas dienas laikā kopš 1988.gada. Proti, naftas cena biržās pirmdien pieaugusi līdz teju 72 ASV dolāriem par barelu, un ASV prezidents Donalds Tramps ļāvis izmantot valsts rezerves. Eksperti arī brīdina, ka pieaugošās neziņas un saspīlējuma dēļ Tuvajos Austrumos, naftas cenas var turpināt kāpt vēl par pieciem līdz desmit dolāriem par barelu.

Enerģētikas eksperts Hermans Vangs skaidroja, ka uzbrukums ir ļoti masīvs un atstāj būtisku ietekmi gan Saūda Arābijā, gan pasaulē:

„Uzbrukumu apmērs ir neticams. Ir bijuši uzbrukumi naftas cauruļvadiem, tankkuģiem, bet šis ir cita mēroga uzbrukums, ļoti precīzs un koordinēts. Vēl ir daudz jautājumu par to, kā tas varēja notikt. Domāju, ka šajā ģeopolitiski nozīmīgajā reģionā ir jāpārskata veidi, kā šādi būtiski objekti tiek aizsargāti. Naftas cenas ilgtermiņā ir atkarīgas no tā, cik ilgi naftas ieguve būs traucēta, un joprojām tiek gaidīta atbilde no Saūda Arābijas, cik lieli ir postījumi un kad tie varētu tikt novērsti. Šobrīd Tramps ir ļāvis īstenot pagaidu risinājumus, bet, ja traucējumi būs nedēļām vai pat mēnešiem ilgi, tas noteikti ietekmēs naftas cenu vēl vairāk.”

Arī citi eksperti norāda, ka Saūda Arābija vēsturiski tiek uzskatīta par stabilu jēlnaftas avotu tirgum, tomēr naftas ieguves infrastruktūras neaizsargātība pret uzbrukumiem ir jauna paradigma, ar kuru tirgum nākotnē būs jātiek galā. Tiek pieļauts, ka šodien Saūda Arābija varētu atjaunot aptuveni trešdaļu no zaudētās naftas ieguves.

Eksperti brīdina – ja situāciju neizdosies atrisināt, notiekošais Saūda Arābijā var izraisīt pat globālu ekonomisko krīzi. 

"Jēlnaftas vērtība uzreiz palielinājās līdz 60 dolāriem par barelu. Ja uzbrukumi turpināsies un Saūda Arābijas naftas iegūšanas infrastruktūra cietīs atkārtoti, manuprāt, naftas cena var sasniegt simt ASV dolārus par barelu un globālā ekonomika var ieslīgt lejupslīdē," norādīja naftas tirgus analītiķis Frānsiss Luns.

Atbildību par desmit bezpilota lidaparātu triecieniem uzņēmās Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki, paziņojot, kā tā bijusi atbilde uz Saūda Arābijas vadīto militāro kampaņu pret hutiešiem Jemenā. Pēdējo mēnešu laikā hutiešu nemiernieki ir īstenojuši vairākus pārrobežu raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumus Saūda Arābijas gaisa spēku bāzēm un citiem objektiem.

ASV uzskata, ka aiz uzbrukumiem stāv Irāna. Centienos to pierādīt, Savienotās Valstis publicējušas satelītattēlus un atsaucas uz izlūkošanā iegūtiem datiem. ASV prezidents Donalds Tramps piedraudējis, ka ASV gatavas pielietot militāru spēku:

"Ir iemesls pieļaut, ka mēs zinām vainīgo. Esam pielādējuši ieročus un atkarībā no apstiprinājuma, kuru gaidām no Saūda karalistes par to, kurš, viņuprāt, ir vainīgs, lemsim uz kādiem nosacījumiem mēs balstīsim savu tālāko rīcību!" sacīja Tramps.

"Mēs izmantojām Saūda Arābijas pretraķešu aizsardzības sistēmu ievainojamību un izveidojām dronus, kas tās var apiet. Līdz ar to Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu gaisa telpa mums ir atvērta, jo mūsu dronus šīs sistēmas pat nepamanīja. Protams, ka Savienotās Valstis vaino Irānu, sakot, ka uzbrukumi nenāca no Jemenas," sacīja Jemenas husītu nemiernieku līderis Muhameds Al-Buhaiti.

Irāna noraidījusi ASV apsūdzības, brīdinot, ka šādas apsūdzības var tikt izmantotas kā iegansts uzbrukumam Irānai. 

KONTEKSTS:

Dronu uzbrukumi diviem svarīgiem Saūda Arābijas naftas ieguves objektiem notika sestdien. Saūda Arābijas valstij piederošās enerģētikas kompānijas „Saudi Aramco” naftas pārstrādes rūpnīcā Abkaikā, kas ir pasaulē lielākā, un naftas atradnēs Huraisā izcēlās ugunsgrēki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti