Pārtikas cenu kāpumu prognozē vēl vairākus mēnešus; iedzīvotāji vairāk meklē akcijas preces

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Turpmākajos mēnešos vismaz līdz gada beigām pārtikas preču cenas turpinās augt, taču cenas sāk stabilizēties, vērtēja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe. Latvijas Radio aptaujātie iedzīvotāji atzina, ka cenu kāpumam pielāgojas kā spēj, bet ar bažām gaida rudeni.

Pārtikas cenu kāpumu prognozē vēl vairākus mēnešus; iedzīvotāji vairāk meklē akcijas preces
00:00 / 02:53
Lejuplādēt

Retais nebūs pamanījis inflācijas iespaidu. Pārtikas produktu cenas vēl vairākus mēnešus turpinās kāpt, kas saistāms ar ražošanai nepieciešamo resursu sadārdzināšanos, intervijā Latvijas Radio pauda Ingūna Gulbe.

"Cenu kāpums būs visām produktu grupām. Degviela, gāze vajadzīga kartupeļu, tomātu izaudzēšanai, lai izslauktu govis. Resursi ir dārgi. Tāpēc nevaram cerēt, ka arī cenu kritums būs straujš, bet arī tik liela kāpuma gada beigās vairs nebūs. Es tā ceru,” sacīja Gulbe.

Atsevišķu produktu augstākas cenas radījusi arī pircēju radīta lieka ažiotāža, piebilda Gulbe, par piemēru minot sāls augstākas cenas pēc šī produkta izpirkšanas vairāku nedēļu garumā.

Intervija ar Gunāru Valdmani par naftas cenām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Savukārt Latvijas Radio apjautātie iedzīvotāji gandrīz visi kā viens atzina, ka šobrīd lielāku vērību pievērš akcijas cenām veikalos, konkrētus produktus pērk dažādos veikalos. Pamanīts arī konkrētu ikdienā ierastu preču cenu pieaugums.

“Esmu pensionāre, tāpēc mani tas noteikti ietekmē. Esmu pielāgojusies, ēdu mazliet mazāk. Es pārsvarā skatos akcijas preces, jā, reizēm ir ļoti izdevīgi patiesībā. Tad vēl arī skatos preču klāstu un cenas vienā veikalā, tad otrā, nav jau visur vienādi. Ir jāpielāgojas dzīvē, ko [citu] darīt.”

“Paši saprotat, tā ir šausmīga lieta. Protams, veikalos vienmēr vispirms meklēju akcijas preces, lai tik būtu lētāk, bet vienalga bez divdesmitnieka tur nav ko darīt. Arī tagad, vasarā, vieglāk ir tikai tāpēc, ka nav jāvalkā mētelis. Pasakām par cenu stabilizēšanos gan neticu.”

“Esmu pamanījis, ka siers kļuvis dārgāks. Visāda veida sieri. Vienmēr skatos uz akcijām, bet sieru tagad izvairos pirkt.”

Tomēr ne visi cenu pieaugumu izjūt sāpīgi.

“Viss vienādi pagaidām. Mana sieva vairāk iepērkas, tāpēc es precīzi nezinu par cenām. Ir dārgāk, jā, bet kaut kā jau jādzīvo ir.”

Dārgāks ir kļuvis viss, ne tikai pārtika, ko, tuvojoties rudenim, īpaši izjutīs ģimenes ar bērniem, pauda uzrunātās rīdzinieces.

“Ir jādomā, kā izdzīvot, visu samaksāt un vēl bērnu uz skolu palaist. Jāpērk arī zāles, brilles, pieaugs komunālie maksājumi. Vistrakāk tiem, kuriem ir bērni. Ja viņu ir vairāki, tad ne jau vienam pirksi vajadzīgo, bet visiem.”

Tendences vairāku resursu, tostarp naftas produktu tirgū gan ļauj izteikt piesardzīgas prognozes, ka pārtikas produktu cenas nākamajā gadā stabilizēsies un nedaudz mazināsies.

KONTEKSTS:

Kopš pavasara vērojams straujāks cenu pieaugums, un banku analītiķu prognozes liecina par inflācijas gaidāmo kāpumu. Arī kaimiņvalstī Igaunijā vērojams cenu pieaugums, gada inflācijai jūnijā sasniedzot 21,9%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti