Pārbaudēs maz pārkāpumu cenu pārrēķināšanā uz eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sācis aktīvas paralēlo cenu atspoguļošanas pārbaudes visā Latvijā. Kopumā paredzēti 30 000 pārbaužu deviņu mēnešu garumā.

Aprēķinot cenas, uzņēmumi drīkst izmantot tikai oficiāli noteikto valūtas kursu. Taču tie nereti kļūdās cenu konvertācijā, secināts jau veiktajās pārbaudēs. Turklāt cenas eiro noapaļotas ne tikai uz augšu, bet nereti arī zemākas.

Kā cenas eiro pareizi norādīt vizuāli?

Viena no PTAC amatpersonām, kas dodas pārbaudēs, ir vecākā inspektore Vineta Ruplēna. Viņa devās uz dažādām vietām Rīgas centrā. Nelielā puķu veikaliņā pie Ģertrūdes baznīcas krāšņajos ziedos un pušķos saliktas nelielas dažādu formu cenu lapiņas. Gandrīz visur šeit cenas norādītas latos ar lielākiem cipariem un zemāk arī eiro cena mazākā formātā.

Šajā vietā cenas sarakstītas ar roku, tāpat redzams, ka cenu norādīšana abās valūtās vēl norit. Veikala floriste Lolita pie inspektores interesējās, kā cenu pareizāk vizuāli norādīt. „Protams, tās cenas nedrīkst būt galīgi nesaredzamas," saka Vineta. „Bet vai tām jābūt lielākām par šīm?" vaicā floriste. „Nē, nekur nav norādīts kādos izmēros tām oficiāli jābūt. Svarīgi, lai tās būtu cilvēkiem pieejamas, redzamas un saprotamas. Tāpat ir izskanējis apgalvojums, ka obligāti pirmie un lielākie jānorāda lati, bet tas nav noteikts, kādā kārtībā abas cenas jāatspoguļo," atbild Vineta.

Noapaļo gan uz augšu, gan uz leju

Puķu veikala „Lizante" pārdevējas atzīst, ka cenu konvertēšana un norādīšana eiro un latos bijis garš, darbietilpīgs un arī piņķerīgs darbs. Savukārt biedējošs šķiet 1. janvāris, kad cilvēki sāks norēķināties ar eiro.

Šajā vietā, rakstot protokolu, inspektore konstatējusi dažas cenu norādīšanas kļūdas - ar kalkulatoru pārkonvertējot summu no latiem uz eiro, redzams, ka veikalnieki apaļojuši pārsvarā cenas uz leju un pa kādai uz augšu.

Taču sarunā ar inspektori konvertēšanas sistēma tika izskaidrota un cenas pārbaudes laikā arī uzreiz izlabotas. „Pārdošanas cenu jūs liekat tādu, kādu uzskatāt par nepieciešamu, bet tai cenai konvertācija uz eiro ir veicama tikai pēc bankas noteiktā kursa, kas ir nemainīgs. Ja jums sanāk kā šeit 4,62 eiro, jūs nevarat likt cenu 4,60 vai 4,65 nekādā gadījumā," pamāca Vineta.

Pārrēķināšana neesot traucēklis

Ieejot mākslas darbu rāmju izgatavošanas salonā „Viss", vadītāja Aija ir laipna un atvērta, vispirms atrādot cenrādi uz kopējas lapas un stāsta, ka grāmatvede eiro cenas sākusi ierakstīt jau gada sākumā. Savukārt pie sienas salikti daudzie koka un citu materiālu un dažādu griezumu rāmju paraugi, kuriem otrā pusē norādītas divas cenas.

Atsevišķiem rāmjiem cenas gan bijušas neprecīzas, secināja inspektore Vineta un lūdza tās labot.

Arī šajā vietā vadītāja labprāt aprunājas ar inspektori, precizē nezināmos jautājumus, atrāda formulas, pēc kurām cenas pārrēķināja. Rāmju darbnīcas vadītāja gan paralēlu cenu atspoguļošanu neuztver kā apgrūtinājumu. „Es vispār to neizjutu kā traucēkli. Bet te tas ir atšķirīgi, mums tās cenas nav tik smalkas. Es nezinu, kā būs tālāk, bet pagaidām viss ir kārtībā," stāsta Aija.

Cenas nāk pārrēķināt pat brīvdienās

Savukārt vienā no nelielajiem pārtikas veikaliem „Lats" cenas visām precēm sadrukātas latos un eiro vienā izmērā, uz ko norāda arī pārdevēja - nu esot sarežģītāk tās savietot rindā, jo nepieciešams vairāk vietas jeb garāki plaukti. Tiesa, pēc cenu pārbaudes pārtikas veikalā inspektore atzina, ka viss konvertēts bez kļūdām

Pārdevēja gan atzīst, ka pārrēķināšana uz eiro prasa krietnu laiku. „Tā ir atsevišķa rēķināšana, es teikšu godīgi, šo nelielo čupiņu liku 40 minūtes un man tam nav lieka laika. Protams, izdrukāt cenu nav grūti, bet visam veikalam nomainīt - tas ir laikietilpīgi. Meitenes nāca sestdienā ārpus sava darba laika. 1. janvāri gaidām ar neziņu, un arī kasiere ir satraukta par to, kā tas būs, kad būs divas naudas kasē," atzīst pārdevēja Lana.

Sodīto nav

Patērētāju tiesību aizsardzības centra darbinieki reidos visā Latvijā dodas kopš 1. oktobra, pārbaudot vai cenas ir korekti norādītas precēm un pakalpojumiem latos un eiro. Inspektore secina, ka pārkāpumi šodien un arī iepriekš kopumā bijuši minimāli.

„Mēs ieejam pie komersanta veikalā, iepazīstinām ar sevi un mērķi, kādēļ esam ieradušies. Pastāstām par cenu atspoguļošanas periodu - cik ilgi tas ilgst un kā jākonvertē šīs cenas, un tad arī izlases kārtā tur izvēlamies kādas preces vai pakalpojumus. Tad paskatāmies, kādas cenas norādītas uzņēmējam latos un kādas tagad norādītas arī eiro un pārbaudām matemātiski, vai tā konvertācija veikta pareizi. Ja ir kādas neprecizitātes, mēs veicam skaidrojošo darbu, un ir iespējams arī cenas uz vietas izlabot, bet, ja ir kādi lielāki pārkāpumi vai atbildīgais nav uz vietas - tad piecu darba dienu laikā pārkāpumu iespējams izlabot un mums paziņot par to. Pagaidām neviens nav sodīts," klāsta Vineta.

Jau vairāk nekā nedēļu uzņēmēji cenas norāda paralēli gan eiro, gan latos. Arī iedzīvotāji aicināti sekot līdzi godīgai eiro ieviešanai tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās un par pārkāpumiem ziņot PTAC.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti