Palielinās zemākās algas publiskajā sektorā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sākot ar nākamo gadu, palielinās algas tiem publiskajā sektorā strādājošajiem, kam tās ir viszemākās, ceturtdien lēma valdība.

Šim mērķim valdība ceturtdien piešķīra 5,58 miljonus latu. Algu palielināšanas mērķis ir pakāpeniski izlīdzināt algu atšķirības dažādās valsts iestādēs strādājošajiem, portālam lsm.lv norāda Finanšu ministrija.

Plānots, ka vairāk līdzekļu iegūs tās iestādes, kuru darbinieku vieta mēnešalgu skalā ir viszemākā. Pirms šāda lēmuma pieņemšanas aprēķinos tika iekļauti dati par 170 iestādēm, tajā skaitā par 56 299 nodarbinātajiem, iekļaujot arī neatkarīgo iestāžu darbiniekus, piemēram, tiesu un prokuratūras darbiniekus, jo arī viņu atlīdzības jautājums ir aktuāls un pastāvošās problēmas ir līdzīgas.

Tie, kam patlaban atalgojums atpaliek no augstākā līmeņa, tas tiks palielināts un lielākie ieguvēji varētu būt Iekšlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas un Veselības ministrijas resora darbinieki.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) uzsvēra, ka arī dienestos, kur algu vidējais palielinājums nešķiet ievērojams, darbiniekiem, kuru algas bija viszemākās, piemēram policijas jaunākais kārtībnieks vai robežsardzes inspektora palīgs var rēķināties, ka darba samaksa pieaugs par četrdesmit un vairāk latiem.

Valdība pieņēma arī citus lēmumus saistībā ar nākamā gada budžetu.

Papildu finansējums nākamā gada budžetā piešķirts Latvijas iemaksām Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), mutvārdu un procesuālo dokumentu tulkošanai atbilstoši Kriminālprocesa likumam, elektrības un komunālo maksājumu sadārdzinājuma kompensācijai valsts iestādēm un mēnešalgu izlīdzināšanai publiskajā sektorā strādājošajiem, tiem nākamgad atvēlot 10,4 miljonus latu.

Tāpat 1,23 miljoni latu tika piešķirti iestāšanās pasākumu nodrošināšanai OECD. Finansējums tiks izlietots dalībai starptautisko izglītības pētījumos, Latvijas ekonomisko interešu pārstāvēšanai, dalības nodrošināšanai OECD komitejās un darba grupas, kā arī tiks īstenojot publiskās pārvaldības izvērtējumu, lai nodrošinātu Latvijas iestāšanos OECD.

Elektrības un komunālo maksājumu sadārdzinājuma kompensēšanai valdība nolēma nākamā gada budžetā piešķirt 3,26 miljonus latu.

Tāpat valdība nolēma 2014. gadā piešķirt finansējumu 46,25 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu 2014.-2020. gada Eiropas Savienības (ES) fondu perioda investīciju uzsākšanu. Atvēlētie līdzekļi nepieciešami, jo ES fondu projekti sākotnēji tiek finansēti no valsts budžeta un Eiropas Komisija (EK) atmaksā ES fondu līdzfinansējuma daļu valsts budžetā pēc projekta posmu un galējas īstenošanas.

Valdībai nākamā gada budžeta projekts ir jānodod Saeimā līdz septembra beigām. Kopumā valdība jau vienojusies par 10 miljonu latu sadalīšanu no 70 miljoniem, kurus valsts gatava atvēlēt papildu pieprasījumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti