Oktobrī būvniecības izmaksas – par 11,2% augstākas nekā pirms gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2021. gada oktobrī, salīdzinot ar 2020. gada oktobri, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās par 11,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati..

Salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo mēnesi, šogad oktobrī būvmateriālu cenas palielinājās par 16,6%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 6,4%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 4,6%.

Savukārt 2021.gada oktobrī, salīdzinot ar šī gada septembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 1,4%. Būvmateriālu cenas palielinājās par 2,6%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,3%, savukārt strādnieku darba samaksa samazinājās par 0,1%.

Oktobrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums smiltīm, dolomīta šķembām, kā arī asfaltbetonam. Pazeminoša ietekme bija darba samaksas samazinājumam ceļa būves un mākslīgo būvju palīgstrādniekiem.

2021. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2020. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 90,3 % no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 34 % uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija, norādīja CSP.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti