OECD: nevienlīdzību varētu mazināt ar augstāku mantojuma nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) secina, ka pasaulē vērojama nevienlīdzības padziļināšanās, bet to varētu mazināt ar augstāku mantojuma nodokļu palīdzību.

OECD norāda, ka turīgajās rietumvalstīs pēc Otrā pasaules kara dzimusī paaudze (“baby boomer”) uzkrājusi ievērojamu bagātību, savukārt jaunākām paaudzēm kļūst arvien grūtāk iegādāties nekustamo īpašumu un sasniegt augstāku labklājības līmeni.

Iespēja palielināt valdību ienākumus

OECD iesaka valstu valdībām palielināt savus ieņēmumus ar augstāku mantojuma nodokļu palīdzību, ar ko varētu finansēt dažādas valdības programmas. Tas ir īpaši svarīgi šobrīd, kad Covid-19 pandēmijas laikā daudzu valstu valdībām nācās ievērojami palielināt tēriņus.

Latvijā gan ir atšķirīga situācija no vairuma OECD valstu, jo Latvija tikai pirms 30 gadiem atguva neatkarību un atjaunoja tirgus ekonomiku, tādēļ bagātības sadalījums starp dažādām paaudzēm nav bijis tik ļoti par labu vecākām paaudzēm.

OECD dati par vidējo mājsaimniecības turības līmeni dažādās valstīs
OECD dati par vidējo mājsaimniecības turības līmeni dažādās valstīs

OECD dati rāda, ka Latvijā vidējais mājsaimniecības turības līmenis ir zemākais OECD valstu vidū. Latvijā vidējā mājsaimniecības īpašumu un kapitāla vērtība tiek lēsta uz 83 449 dolāriem, kas ir četrreiz mazāk par OECD valstu vidējo rādītāju (336 746 dolāri) un vairāk nekā 10 reizes mazāk nekā OECD turīgākajā valstī Luksemburgā (893 440 dolāri).

Ja no mājsaimniecības bagātības atņem vidējo parādsaistību apjomu, tad Latvijā vidējais mājsaimniecības neto bagātības rādītājs ir 70 280 dolāri.

Latvijā nav mantojuma nodokļa

Latvija ir viena no retajām OECD valstīm, kas vispār neiekasē mantojuma nodokli. Šāds nodoklis ir spēkā 24 no 37 organizācijas dalībvalstīm.

Taču OECD norāda, ka valstu ieņēmumi no mantojuma nodokļa ir salīdzinoši niecīgi: vidēji tikai 0,5% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem.

OECD dati par valdību ieņēmumiem no mantojuma un līdzīgiem nodokļiem
OECD dati par valdību ieņēmumiem no mantojuma un līdzīgiem nodokļiem

OECD brīdina, ka lielāko daļu no 20. gadsimta pasaulē bija vērojama nevienlīdzības mazināšanās, bet pēdējo 20 gadu laikā atkal vērojams nevienlīdzības pieaugums. Piemēram, Lielbritānijā 20% bagātāko mājsaimniecību īpašumā ir 57% visas bagātības, bet ASV attiecīgais rādītājs ir 67%.

Nevienlīdzība palielinās

OECD norāda, ka gados jaunu cilvēku mājsaimniecībām ir raksturīgs salīdzinoši zems bagāto cilvēku īpatsvars, bet visvairāk turīgo cilvēku ir vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem. To veicina nekustamo īpašumu vērtības kāpums, kā arī ievērojami uzkrājumi pensiju fondos.

OECD secina, ka “baby boomer” paaudzes pārstāvji ir ievērojami turīgāki par iepriekšējām paaudzēm, bet vienlaikus augusi arī nevienlīdzība.

Tādēļ šobrīd būtu īstais laiks valdībām ņemt talkā argumentus par taisnīgāku bagātības sadali un paaugstināt mantojuma nodokļu likmes. OECD brīdina, ka pretējā gadījumā nevienlīdzība kļūs arvien lielāka un varētu atgriezties pie situācijas, kāda tā bija 20. gadsimta sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti