No kolhoza stipendijas līdz lielajam tirgum: «Fintech» uzņēmums «D8 Corporation»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielvārde ir maza pilsēta ar lielu vārdu, kas daudziem saistās ar episko poēmu "Lāčplēsis". Savukārt Jurim Ščerbickim, "D8 Corporation" priekšniekam, šī vieta Daugavas krastā nesaistās ar cīņu pret Melno bruņinieku. 

"Reiz mēs slēpojām pāri upei, kad tā bija aizsalusi kā tagad. Trase bija otrā pusē skolai," viņš saka pie Lielvārdes vidusskolas, kuru viņš izvēlējies kā tikšanās vietu.

Ceļā ar Latvijas eksporta uzņēmumiem

Šis raksts ir daļa no sērijas par vairākiem no Latvijas panākumiem bagātākajiem un inovatīvākajiem eksporta uzņēmumiem. LSM angļu portāla galvenais redaktors Maiks Koljers apmeklē uzņēmumus visā Latvijā, klausoties par vietām, kas šiem uzņēmumiem ir svarīgas. Rakstu sērija top kopā ar "Red Jackets" organizāciju, kas atbalsta Latvijas vadošos eksporta uzņēmumus. 

"Ja es būtu mācījies citā skolā, varbūt es tāpat būtu nonācis IT. Taču tās noteikti nebūtu finanšu tehnoloģijas," Juris stāsta. Mēs esam blakus vietai, kur pirms 30 gadiem Juris bija viens no retajiem, kuri varēja mācīties jaunu priekšmetu, kas, dažuprāt, bija svarīgāks nekā mācīšanās braukt ar traktoru. Proti, informātiku.

"Kā lauku puisim man bija pagrūti iedziļināties datoros. Es dabūju stipendiju no kolhoza, un šī bija viena no tikai divām vietām ārpus Rīgas, kur varēja mācīties informātiku. Par laimi, man bija labs skolotājs, kurš beigu beigās tomēr sāka strādāt ar bankām, un viņš mani viņiem ieteica. Es pat zinu, ko viņš teica: "Viņš ir labs, bet mēdz būt diezgan paslinks," Juris smejas. 

Tā viņš vairāk nekā desmit gadus nostrādāja, taisot informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas Latvijas topošajā banku sektorā, paralēli dibinot kontaktus un atstājot iespaidu uz arvien lielākām klientu masām, līdz 2002. gada 1. aprīlī tika pieņemts lēmums dibināt "D8 Corporation". Sākumā likās, ka joku dienas datums bija gandrīz vai pareģojošs.

"Īsi sakot, mēs gada laikā iztērējām naudu nepareizajam projektam - grāmatvedības sistēmām. Mēs sapratām, ka vajag turēties pie tā, ko protam – banku darbība un mazumtirdzniecība – un izmantojām jau pastāvošos kontaktus no darba ar bankām, lai dibinātu uzņēmumu. Sākumā tikai Latvijā, vēlāk Baltijā, tad Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā. Tagad mums ir 75 darbinieki. Mēs darbojamies 28 valstīs no kopā četriem birojiem. Pašlaik mums ļoti interesē Kazahstāna."

Ceļā. Fakti

GPS koordinātes: 56.713766, 24.819220

Datums: 2018. gada 16. februāris

Uzņēmums: D8 Corporation

Adrese: Gaismas 17, Lielvārde, Lielvārdes pilsēta, LV-5070

Pulkstens: 14:07

Temperatūra: -7 C

Laikapstākļi: Sniegs

"D8" pašlaik ir desmit dažādu produktu līnijas, kas bankām un citām finanšu iestādēm piedāvā pašu modernāko maksājumu programmatūru ar visaptverošiem atbalsta pakalpojumiem. Maksājumu un karšu apstrādē kompānija cieši sadarbojas ar "FIS" - pasaulē lielāko finanšu tehnoloģiju uzņēmumu. 

Taču, par spīti starpsavienotajam, tehnoloģiju virzītajam mūsdienu sabiedrības raksturam, tieši nepastarpināti, personīgi kontakti un tikšanās aci pret aci atkal un atkal uzpeld kā svarīgs elements "D8 Corporation" panākumos un arī paša Jura personīgajā stāstā. 

"Reiz mums bija situācija ar klientu Dominikānas Republikā, kur reizi mēnesī viņu sistēma palika lēna, jo visi noguldīja un izņēma naudu algas dienā. Teorētiski to visu varētu nokārtot no Rīgas, taču vadītājiem jāpierāda, ka esat uzņēmušies atrast īsto risinājumu, un, neatrodoties uz vietas, to izdarīt ir grūti," skaidro Juris.

"Tas ir viens aspekts, kurā mani piemeklējušas lielas pārmaiņas. Skolā es nebiju saucams par komunikablu. Es biju kluss un rezervēts, gluži kā daudzi cilvēki IT jomā. Taču uzņēmējdarbībā es sapratu, ka tam jāmainās. Es pat sāku studēt MBA [profesionālais maģistra grāds vadībā un administrēšanā - red.]. Nepabeidzu, jo vienkārši bija pārāk daudz darba, taču tas man noderēja, jo ļāva man sevi salīdzināt ar citiem, un izrādījās, ka es nemaz tik ļoti neatšķiros no citiem."

Piebrauc kāda mašīna. Attaisās logs. "Sveiks, priekšniek. Prieks jūs atkal redzēt!" saka dzīvespriecīgs kungs ar savu dēlu blakus. Viņš paspiež Jurim roku, aiztaisa logu un aizbrauc prom.

"Tas bija mans klasesbiedrs," pasmaida Juris. "Gadiem netiku viņu redzējis."

Tas tikai vēlreiz pierāda, ka, pat ja esat iesaistīts lielā, starptautiskā uzņēmējdarbībā, arī uzaugšana mazpilsētā var noderēt. Brīdi klusējis, Juris apsver: "Vispār, ja tā padomā, vairāk nekā puse mūsu komandas nāk no lauku apvidus."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti