Rīta Panorāma

Japānā sāks kursēt "nākotnes vilciens"

Rīta Panorāma

Sudrabmeitenes. Fotogrāfijas retušētā vēsture Tartu Mākslas muzejā

Trīs jaunieši uzsāk balansa dēļu ražošanas biznesu

Nejauša izklaide kļūst par biznesu - trīs jaunieši uzsāk balansa dēļu ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jautra izklaide un vienlaikus arī pamatīgs dažādu muskuļu grupu treniņš. To visu piedāvā balansa dēlis, un tieši šādus dēļus pirms pāris gadiem Mālpilī sāka ražot trīs labi draugi.   

“Darbības princips ir diezgan vienkāršs. Noliek rulli uz zemes, uzliek dēli tam pa virsu, novieto kājas dēļa malās un mēģina noturēt līdzsvaru,” par produktu stāstīja “Okrafts” dibinātājs Valters Odziņš.

Ar balansa dēļa palīdzību cilvēki var labi pavadīt brīvo laiku un vienlaikus trenēt dažādas muskuļu grupas. 

Tos savulaik izgudroja sērfotāji, kuri šādi trenēja līdzsvara izjūtu brīžos, kad okeānā nav viļņu. Sākumā balansēšana uz dēļa šķiet sarežģīta, bet, kad tiek saprast princips, kā tas strādā, tad viss notiek pats no sevis.

“Ir arī dažādas iespējas pamainīt kāju stāvokli, lai padarītu balansēšanu par lielāku izaicinājumu, var notupties. Var arī dažādus trikus veikt, kad paliek par vieglu parastā balansēšana,” stāstīja Valters Odziņš.

Viņš Mālpilī balansa dēļus sāka ražot 2018. gadā kopā ar diviem draugiem. Līdz šādai biznesa idejai viņi nonāca pavisam nejauši.

“2017. gadā sākām taisīt “Longboards”, kas ir gari skrituļdēļi, bet pieprasījums Latvijā pēc tiem nebija pārāk liels. Nolēmām uztaisīt vienu balansa dēli, lai pakavētu savu laiku tirdziņos un jautri pavadītu brīvo laiku.

Beigās sanāca tā, ka cilvēki vairāk interesējās nevis par mūsu produktiem, kas ir pārdošanā, bet par balansa dēli,” stāstīja Odziņš.

Tā kā ražošanai iekārtas jau bija, puiši ātri varēja izvērst jauno biznesa virzienu. Pagājuši gandrīz trīs gadi, un nu jau Latvijā ražotā produkcija tiek piegādā klientiem 18 dažādās valstīs.

Lielākā daļa dēļu nonāk ASV un Kanādā. Covid-19 pandēmija šim biznesam nav kaitējusi.  

“Mums tas viennozīmīgi nāca par labu. Cilvēki vairāk laika pavada mājās, sportiskās aktivitātes ir ierobežotas ārpus mājām, tāpēc daudzi to saskata kā labu alternatīvu sportošanai ārā,” atzina jaunais uzņēmējs.

Biznesa uzsākšanai sākumā finansiālu atbalstu sniedza Mālpils pašvaldība, tagad puiši iestājušies arī biznesa inkubatorā.  

“Galvenais ir uzdrīkstēties un rakstīt pieteikumus dažādām programmām. Ir tiešām daudz dažādu platformu, iespēju un konkursu, kur var dabūt finansējumu,” uzsvēra Odziņš.

Citiem, kas vēlās uzsākt biznesu, jaunieši iesaka jau savlaicīgi domāt par ārvalstu tirgiem. Viņu pieredze rāda, ka piegādāt produkciju uz ārzemēm reizēm pat ir vienkāršāk nekā Latvijas klientiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti