Naftas cena piedzīvo pēdējos gados straujāko kāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Brent" un "'WTI" marka naftas cena tirdzniecībā piektdien, 12.februārī, pieaugusi par vairāk nekā 10%. Nafta sadārdzinājusies saistībā ar gaidām, ka naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC varētu nolemt samazināt naftas ieguves apjomus, ziņo ārvalstu mediji.

"Brent" markas naftas cena nākotnes darījumos sasniedza 33,26 dolārus par barelu, par vairāk nekā 10% pārsniedzot šīs naftas cenu darījumos dienu iepriekš. Savukārt WTI markas naftas cena sasniedza gandrīz 30 dolārus par barelu, tādējādi pakāpjoties par teju 12%, salīdzinot ar cenu dienu iepriekš.

Britu raidorganizācija BBC vēsta, ka tirdzniecībā ASV naftas cena vienas dienas laikā pakāpusies par 12%  – līdz 29,44 ASV dolāriem par barelu, un tas ir straujākais naftas cenas kāpums kopš 2009.gada.

Naftas sadārdzināšanās tiek skaidrota saistībā ar gaidāmo OPEC lēmumu par naftas ieguves apjomu samazināšanu.

Šonedēļ OPEC nāca klajā ar ziņojumu, kurā naftas eksportētājvalstis prognozē naftas pieprasījuma pieaugumu – par 1,25 miljoniem barelu diennaktī.  Eksperti lēš, ka pieprasījums pēc naftas pieaugs nākamgad.

OPEC ziņojums nāca klajā dienu pēc Starptautiskās Enerģētikas aģentūras prognozēm, saskaņā ar kurām naftas cena tuvākajā laikā diezvai pieaugs, jo tirgū tā sauktā melnā zelta netrūkst, turklāt pieprasījums pēc naftas ir mazinājies Ķīnā un Brazīlijā, kuru ekonomiskā attīstība ir palēninājusies, vēsta portāls Rbc.ru.

Jau ziņots, ka OPEC pērn decembra sākumā paziņoja, ka ir nolēmusi saglabāt pašreizējos naftas ieguves apmēru griestus - 30 miljonus barelu dienā. 30 miljoni barelu dienā ir OPEC noteiktie griesti jau četrus gadus. Šobrīd OPEC tomēr iegūst apmēram 32 miljonus barelu dienā, tādējādi pārsniedzot noteiktos griestus. 

OPEC dalībvalstis ir Alžīrija, Angola, Apvienotie Arābu Emirāti, Ekvadora, Irāka, Irāna, Katara, Kuveita, Lībija, Nigērija, Saūda Arābija un Venecuēla. 

Tāpat vēstīts, ka naftas cena pēdējā laikā piedzīvojusi krasu lejupslīdi un sasniegusi 12 gadu "antirekordu". Aptuveni pusotra gada laikā naftas cenas ir samazinājušās no vairāk nekā 100 dolāriem par barelu līdz 28 dolāriem par barelu. Tam sekojis dramatisks Krievijas rubļa vērtības, kā arī Eiropas un Ķīnas akciju tirgus kritums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti