NA un RP nosauc kopīgas budžeta prioritātes; premjers - mierīgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ja sākotnēji apgalvots, ka nemierā ar Finanšu ministrijas redzējumu par nākamā gada valsts budžetu bija ir vien izglītības ministrs, tad šobrīd par kopīgām prasībām 2014. gada budžetā vienojušies divi koalīcijas partneri - Nacionālā apvienība (NA) un Reformu partija (RP). Partijas sola pilnībā nodrošināt abpusēju atbalstu tam, lai tiktu risināti četri jautājumi - demogrāfija, skolotāju algas, uzturēšanās atļaujas un ostu nodevas. Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pagaidām gan satraukumu neizrāda un uzskata, ka par visu izdosies vienoties, līdz ar to arī valdības stabilitāti budžeta balsojums neietekmēšot.

NA par savām prasībām budžetā bija paziņojusi jau pagājušās nedēļas vidū, bet nedēļas nogalē tai izdevās vienoties ar RP, solot atbalstu arī šim spēkam svarīgajos jautājumos. Tagad abas partijas kopā prasa atrast papildu finansējumu pedagogu algu pieaugumam; īstenot valsts atbalsta programmu dzimstības veicināšanai, ietverot tajā lielākas un ilgāk maksātas māmiņalgas; nākamā gada laikā pakāpeniski atteikties no uzturēšanās atļauju piešķiršanas par nekustamā īpašuma iegādi un panākt valsts budžetā ieskaitījumus no ostām.

RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters Latvijas Radio apgalvo ka tas neesot ultimāts.

"Vispār uzstādījums kā ultimāts pēc formulējuma kā tāda man nav pieņemams. Mēs nevaram teikt, ka te būtu kādi ir kādi ultimatīvi uzstādījumi," saka Demiters. Par vienošanos par prioritāru izvirzīt demogrāfijas jautājumus, Demiters skaidro, ka šajā gadījumā RP izprot NA prioritātes, bet priekš "Vienotības" šis uzstādījums nevar būt ultimāts, jo demogrāfijas atbalstīšanu paredzēta rakstiskā vienošanās.

"Arī šeit nevar būt runas, ka ir ultimatīva forma, jo līgumus un vienošanās mēs mēdzam slēgt, lai tos pildītu. Nevajag uztvert katras sarunas, kā ultimātu vai neizbēgamu nelaimi," norāda Demiters.

Premjers Valdis Dombrovskis lielu satraukumu par koalīcijas partneru vienošanos vismaz ārēji neizrāda.

"Nekas jauns šajos budžeta pieprasījumos nav. Sarunas turpinām. Kas attiecas uz demogrāfijas jautājumiem, gan attiecībā uz skolotāju darbu samaksu, man ir bijusi neformāla tikšanās LIZDA pārstāvjiem, lai šos jautājumus pārrunātu," saka Dombrovskis. Viņš arī partiju rīcību salīdzina ar priekšvēlēšanu populismu. 

"Ja partijas gribēs atrast risinājumus, tad risinājumu noteikti varēs atrast. Ja gribēs nodarboties ar priekšvēlēšanu populismu, tad risinājumu būs sarezģītāk atrast. Valdībā, kā mēs zinām šie lēmumi attiecībā par budžetu ir pieņemti. Ir vairāki atvērtie jautājumi, kurus mēs paralēli risinām," norāda premjers.

NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars gan nepiekrīt premjera teiktajam, ka galvenie lēmumi par budžetu jau ir pieņemti.

"Viņš tā gribētu domāt. Tajā brīdī, kad no budžeta prioritātēm atvēlētajiem līdzekļiem lielākā summa ir sadalīta starp "Vienotības" ministrijām, tad, protams, ir vēlme salikt ātri parakstus. Bet NA un RP ir pateikusi, ka, nē, nav nolemts, ir jāturpina sarunas, kamēr nav atrasts nepieciešamais līdzsvars," saka Dzintars. Viņš arī uzskata, ka tas ir tikai dabiski, ka atšķirīgām partijām ir dažādas prioritātes.

"Ja visiem būtu vienāds uzskats, kādam būtu jābūt budžetam, tad jau nebūtu jābūt trīs partijām un pietiktu ar vienu partiju. Protams, vienmēr ir diskusijas. Tas ka FM vienmēr teiks, ka nav naudas un rezerves, tā vienmēr būs un būtu brīnumaini, ja tas tā nebūtu," saka NA līdzpriekšsēdētājs.

Saeimai noraidot valdības iesniegto budžetu, tā izsaka Ministru kabinetam neuzticību, un valdība skaitās atkāpusies, nosaka likumi. Premjers Dombrovskis gan joprojām pauž pārliecību, ka valdība nekritīs un spēs nostrādāt līdz pat nākamruden paredzētajām Saeimas vēlēšanām.

"Uzstādījums ir nostrādāt pilnu Saeimas termiņu. Īstenībā, ja budžetam pieiet saprātīgi, tad to ir iespējams pieņemt un turpināt strādāt," uzskata premjers.

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā valdība vienojās par 87 miljonu latu sadali jaunajām politikas iniciatīvām. Lielākās ieguvējas ar vairāk nekā 20 papildu miljoniem katrai bija Satiksmes un Veselības ministrijas, kuras abas ir „Vienotības” pārraudzībā. Ivo Leitāns, Latvijas Radio

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti