Mudina palielināt uzturlīdzekļus vientuļajiem vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdzšinējais pieauguma temps valsts uzturlīdzekļiem vientuļajiem vecākiem ir nepietiekošs, norāda Labklājības ministrija, uzverot - nabadzības riskam visvairāk pakļauti ir tieši vientuļie vecāki. Savukārt Finanšu ministrija piedāvā nenovirzīties no plāna un turpināt ik gadu alimentus paaugstināt par pieciem latiem, lai 2016.gadā sasniegtu kādreizējo ikmēneša atbalsta līmeni. Par šo jautājumu otrdien diskutēts ministru kabinetā, tomēr valdībai par to vienoties neizdevās.

Pašlaik vecāki, kuri savas atvases audzina vieni un nesaņem uzturlīdzekļus no bērnu otra vecāka, par atvasi vecumā līdz septiņiem gadiem šobrīd saņem 35 latus mēnesī, bet par vecākiem līdz pilngadības sasniegšanai - 40 latus. Saskaņā ar līdzšinējo plānu, nākamgad šīs ikmēneša summas palielināsies par pieciem latiem.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) demogrāfijas jomā saskata labāku risinājumu: „Man šķiet, ka pilnīgi mierīgi ir atrodams risinājums, kad tiek palielinātas gan minimālās māmiņalgas un arī straujāk palielināts uzturlīdzekļu apjoms. Ja minimālās māmiņalgas pēc tam, kad tās ir dubultotas, šogad atkal paredz 45 latu palielinājumu, un uzturlīdzekļiem tie ir pieci lati. Nu, piekritīsiet ir atrodams kompromiss kaut vai šo summu sadalot vienlīdzīgi.”

„Ik mēnesi ar uzturlīdzekļiem tiek nodrošināti 17 tūkstoši, izmaksājot tos 25 tūkstošiem bērnu, un no gada sākuma ir izmaksāti 7 miljoni latu,” stāsta Tieslietu ministrijas Uzturlīdzekļu garantiju fonda pārstāve Baiba Valentinoviča. Bērnu skaits, kam nepieciešami uzturlīdzekļi šī gada laikā nav sarucis. Ik mēnesi uzturlīdzekļu saņēmēju pulkam pievienojas jauni 400 bērni un apmēram par tādu pat skaitu bērnu valsts maksāšanu izbeidz.

Aleksandra Novaka, vecāku apvienības māmiņu klubs pārstāve uzsver - katra ģimene ir atšķirīga, bet valsts palīdzība neskādē. "Protams, ja runājam par nepilnu ģimeņu atbalstu, tad par pieciem latiem vairāk vai daudz vairāk, tad, protams, valsts palīdzība ir vajadzīga un atbalsts ir nepieciešams. It sevišķi tiem, kas audzina bērnus vieni, jo viņiem nav, uz ko vairāk paļauties, kā tikai uz sevi," spriež Novaka.

Lemt par izmaksājamo uzturlīdzekļu apjomu valdībai nāksies kopā ar pārējo Nacionālās apvienības pieprasīto demogrāfijas jautājumā. Kā norāda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA), daudz izšķirs pieejamais finansējums: "Ja mēs uzreiz palielinātu par maksimālo apmēru fondu, tas maksātu 4 miljonus latu. Vai tas ir iespējams budžeta kontekstā, lems ministri acīmredzot turpmāk kopīgi."

Diskusijas par uzturlīdzekļu palielināšanu Labklājības ministrija turpinās tuvākās nedēļas laikā. „Ja mēs paturam prātā, ka vientuļie vecāki, pēc visiem pētījumiem, viennozīmīgi ir visvairāk pakļauti nabadzībai, tad Labklājības ministrija un es personīgi uzskatīju, ka šis piedāvājums vienkārši nav pieņemams,” norāda Viņķele.

Politologs Ivars Ījabs sarunā Latvijas Radio raidījumu "Pēcpusdiena" piekrikta ministres teiktajam, ka Latvijā vientuļie vecāki, līdz ar to arī viņu bērni ir ārkārtīgi trūcīgi. Viņš kritizēja Nacionālo apvienību, kura atbalsta «abstraktu demogrāfiju», bet šo iedzīvotāju grupu neizceļ kā priviliģētu. „Arī no filozofiskā viedokļa ir jautājums: vai mūs interesē tikai tas, lai jauns cilvēks nāk pasaulē, vai arī turpmāk dzīvo labvēlīgos apstākļos. Padarīt to par sekundāru jautājumu, kuru atrisināt vēlāk, nav pareizi,” uzsvēra Ījabs.

Politologs arī uzsvēra, ka šīs koalīcija kultūra ir «Šausmīga» un salīdzinot ar iepriekšējām, negatīvā ziņā izceļas. Turklāt manāmas arī nākamā gada oktobrī paredzētās Saeimas vēlēšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti