«Moody’s» pārskata naftas eksportētājvalstu reitingus; varētu pazemināt Krievijas reitingu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra “Moody’s” plāno pārskatīt 18 naftas eksportētājvalstu reitingus, tai skaitā arī Krievijas reitingu, kuru varētu pazemināt, vēsta raidsabiedrības BBC Krievijas dienests.

Krievijas reitings šobrīd noteikts B1 līmenī, kurš jau tiek uzskatīts par “neinvestīciju” līmeni.

Reitingu varētu samazināt arī Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Saūda Arābijai, Katarai, Kazahstānai, Nigērijai un citām valstīm.  

Aģentūra jau pazemināja Azerbaidžānas, Bahreinas un Republikas Kongo reitingu un brīdināja, ka šo valstu reitingu vēlreiz  varētu pārskatīt uz leju.

BBC norada, ka šādi aģentūras lēmumi atspoguļo ilgstošo naftas cenu krišanas tendenci.

Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs, komentējot aģentūras lēmumus, paziņoja, ka tie liecina par nepieciešamību pielāgot valsts budžeta sistēmu “jaunajai izejvielu tirgus realitātei”.    

“Moody’s” prognozē, ka 2016. gadā “Brent” markas naftas barels maksās 33 dolārus, nākamgad – 38 dolārus, bet 2019.gadā cena varētu pieaugt līdz 48 dolāriem.

Jau ziņots, ka februāra vidū Krievija, Katara, Venecuēla un Saūda Arābija vienojušās iesaldēt naftas ieguvi 11. janvāra līmenī. Šādas vienošanās mērķis ir palielināt naftas cenu, kas pēdējo mēnešu laikā piedzīvojusi strauju kritumu.

Kopš 2014. gada jūnija, kad naftas cenas bija sasniegušas pēdējā laika augstāko līmeni – aptuveni 116 dolārus par barelu - naftas cena ir zaudējusi aptuveni 70% savas vērtības un jau kādu laiku ir nostabilizējusies aptuveni 30 dolāru robežās. Šāds cenu kritums saistīts ar daudziem faktoriem, taču par galvenajiem var uzskatīt lielo naftas pārprodukciju tirgū, kā arī zemo pieprasījumu pasaulē, īpaši Ķīnā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti