Rīta Panorāma

Lietuvā notikusi pašvaldību vēlēšanu pirmā kārta

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar klimata un enerģētikas ministru (JV) Raimondu Čudaru

Ministrs: Japānas «Marubeni» grupa izrādījusi interesi iesaistīties Skultes gāzes termināļa izveidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Viens no Japānas grupas "Marubeni" uzņēmumiem ir izrādījis interesi iesaistīties Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa izveidē. To Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars ("Jaunā Vienotība").

"Marubeni" ir dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" viens no akcionāriem.

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) šobrīd strādā pie sagatavošanas darbiem, lai izpildītu valdības doto uzdevumu attiecībā uz termināļa iespējamo izveidi Skultē.

Čudars sacīja: "Mūsu uzdevums ir tieši mērķēts uz šāda termināla izveidi Skultē atbilstīgi likuma regulējumam. Runājam par gāzes nepieciešamību mūsu kopējai enerģētikas sistēmai – nodrošināt pilnībā elektroenerģijas ražošanu, tā saucamās bāzes slodzes."

"Šobrīd mēs runājam par gāzes vai elektroenerģijas pārvades uzņēmumu, daļēju valsts kapitālsabiedrību iesaisti šī projekta realizācijā. Šajā gadījumā notiks pārrunas arī ar vienu no "Conexus" akcionāriem (..), lai kopīgi veiktu šī projekta realizāciju un apsvērtu visas šī projekta realizācijas iespējamības," atzīmēja Čudars.

Viņš skaidroja, ka Japānas uzņēmums "Marubeni" ir "izrādījis interesi izskatīt iespēju kopā ar Latvijas valsti iesaistīties šī projekta realizācijā". 

Čudars norādīja, ka šīs sarunas turpināsies: "Mēs ceram, ka to rezultātā nonāksim situācijā, kad varēsim iet uz priekšu."

Vienlaikus ministrs atzina, ka būs jārēķinās ar ieguldījumiem no valsts puses. Konkrētu potenciālo summu viņš nenosauca, taču piebilda, ka šobrīd runa nav par līdzekļu nepieciešamību šā gada budžetā. 

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% – pārējiem akcionāriem.

KONTEKSTS:

Pērn septembra beigās Saeima galīgajā lasījumā pieņēma valdības un Ekonomikas ministrijas virzīto likumprojektu, kas nosaka nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Saulkrastu sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim, tā cauruļvada savienojumam ar dabasgāzes pārvades sistēmu un ar to saistītajām būvēm.

Termināļa attīstītāji – "Skulte LNG Terminal" – ir atrada stratēģisko investoru un iesniedza valdībā priekšlikumu ar vēlamajām sadarbības formām. Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka attīstītāji prasa valsts garantijas, ka tiks kompensēti zaudējumi pie mazas termināļa noslodzes.

Taču valdība, balstoties uz Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) analīzi, noraidīja "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus.

Uzņēmums "Skulte LNG Terminal" reģistrēts 2016. gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022. gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti