Panorāma

Ventspils ielā 25 nams jāpamet nedēļas laikā

Panorāma

Amatā stājies jaunais ASV vēstnieks Latvijā

Noraida Skultes LNG termināļa sadarbības nosacījumus

Valdība noraida Skultes gāzes termināļa attīstītāja piedāvātos sadarbības nosacījumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ministru kabinets, balstoties uz Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) analīzi, noraidījis Skultes sašķidrinātās gāzes (LNG) termināļa attīstītāja AS "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus, informēja ministrija. 

Pērn septembrī vēl 13. Saeima Skultes sašķidrinātās gāzes terminālim piešķīra nacionālo interešu objekta statusu. Valsts garantijas gāzes piegādēm tas gan nesniedza. Turpmākajos mēnešos potenciālais termināla attīstītājs atrada stratēģisko investoru un iesniedza valdībā priekšlikumus par vēlamajām sadarbības formām. Nu valdība iesniegtos priekšlikumus noraidīja.

“Attiecīgais priekšlikums saturēja virkni nosacījumu, kas saistīti ar īpašu priekšrocību radīšanu regulatīvā vidē konkrēti attīstītājam. Tāpat arī virkne finansiālu saistību vai nu no valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” puses, vai arī no Latvijas Republikas puses,” sacīja klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars ("Jaunā Vienotība").

Projekta potenciālais attīstītājs par savu iesniegto piedāvājumu ir citās domās. “Esam pārsteigti, ka valdība ir izvēlējusies citu ceļu. Mūsu skatījumā diez vai tas būs izdevīgāks valstij un gāzes patērētājiem, lai mēs varētu nonākt pie tā mērķa  – izveidot savu termināli un nodrošināt enerģētisko neatkarību. Mūsuprāt, šis bija optimāls risinājums,” sacīja AS “Skultes LNG terminal” valdes loceklis Uldis Salmiņš.

Tikmēr valdības vadītājs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") pēc sēdes uzsvēra – joprojām ir spēkā Saeimas noteiktais, ka termināla projekts ir jāīsteno.

Klimata un enerģētikas ministrijai uzdots turpināt darbu pie termināla izveides, lai tostarp izskatītu iespēju projektu īstenot valstij pašai.

“Uzdevums ir nemainīgs. Valdība ir saņēmusi konkrētu piedāvājumu. Garantiju apjoms ir tāds, kas valdībai nav pieņemams. Tas mūsu vērtējumā nebūtu arī, tai skaitā mūsu patērētājiem labvēlīgi. Tātad turpinās skatīt citas iespējas,” sacīja Kariņš.

Premjers minēja – ja projektu īstenotu valsts, to varētu darīt ar kapitālsabiedrību starpniecību, kā piemēru minot elektrības pārvades operatoru “Augstsprieguma tīkls”. Viņš arī iepriekš pieļāva iespēju, ka valsts varētu pati būvēt termināli.

Par turpmākajiem soļiem ministrijai būs jāziņo valdībai mēneša laikā.

KONTEKSTS:

Pērn septembra beigās Saeima galīgajā lasījumā pieņēma valdības un Ekonomikas ministrijas virzīto likumprojektu, kas nosaka nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Saulkrastu sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim, tā cauruļvada savienojumam ar dabasgāzes pārvades sistēmu un ar to saistītajām būvēm.

Termināļa attīstītāji – "Skulte LNG Terminal" – ir atraduši stratēģisko investoru un iesnieguši valdībā priekšlikumu ar vēlamajām sadarbības formām. Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka attīstītāji prasa valsts garantijas, ka tiks kompensēti zaudējumi pie mazas termināļa noslodzes.

Uzņēmums "Skulte LNG Terminal" reģistrēts 2016. gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022. gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti