Ministre: Par «Latvijas gāzes» akcijām interesējas «Marguerite» fonds

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz šim par „Latvijas gāzes” akcijām, ko vēlas pārdot tā mazākuma akcionārs "E.ON Ruhrgas", neoficiāli izskanējis tikai viena interesenta vārds -  Eiropas banku veidots fonds «Marguerite», intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Galvenais kritērijs tam, ka valstij būtu pieņemams „Latvijas gāzes” akciju pircējs, būtu tā neatkarība no „Gazprom”, apliecināja Reizniece-Ozola.

„Pircēju izvēlas pārdevējs, šajā gadījumā - "E.ON Ruhrgas", savukārt valstij ir pirmpirkumu tiesības. Un ,kad šis darījums kļūs pavisam reāls, tad arī valstij no savs puses būtu jāvērtē, vai šis pircējs ir atbilstošs. Ja nē, jāizvērtē iespēja izmantot savas pirmpirkuma tiesības un šīs daļas iegādāties,” sacīja ministre.

Līdz šim bijusi vien neoficiāla informācija par vienu interesentu - "Marguerite" fondu, un ministres ieskatā, tas būtu „labs pircējs un nepasliktinātu valsts intereses”.

Iepriekš žurnāls "Ir" vēstīja, ka Eiropas banku veidota fonda "Marguerite" ("The 2020 European Fund for Energy, Climate Change and Infrastructure") intereses darījumā pārstāv Luksemburgā bāzēta kompānija "Marguerite Adviser S.A". 3. un 4.februārī ārzemju pārstāvji viesojās "Latvijas gāzē", lai skrupulozi iepazītos ne tikai ar uzņēmuma finansēm un kopējo situāciju, bet arī ar Inčukalna gāzes krātuvi, kuru eksperti dēvē par atslēgu uz Baltijas enerģētikas neatkarību. 

"Marguerite" veidojušas sešas bankas no Vācijas, Francijas, Spānijas, Itālijas un Polijas, kā arī Eiropas Investīciju banka - katrs partneris ieguldījis 100 miljonus eiro. Papildus tam vēl 110 miljonus ieguldījuši kopā trīs partneri, no kuriem publiski nosaukts tikai viens - Eiropas Komisija. Tāpēc fonda uzraudzības padomē esot arī Eiropas Komisijas pārstāvis.

Eiropas Investīciju bankā informē, ka "Marguerite" darbības joma attiecas tikai uz ieguldījumiem transporta, enerģētikas un atjaunojamo enerģijas avotu infrastruktūrā. Fonds veidots 2009.gadā un jau investējis desmit projektos, piemēram, Īrijā ceļu infrastruktūras sakārtošanā, Horvātijā Zagrebas lidostas termināļa būvniecībā, Polijā atkritumu pārstrādes jomā, kā arī piedalījies vairākos vēja parku projektos.

Lielākais "Latvijas gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

"EO.N Ruhrgas" vēlas pārdot tam piederošās akcijas. Iepriekš valdībā norādīts, ka Vācijas energokompānijas noteiktā cena - 220 miljoni eiro - par akcijām ir pārāk augsta.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti