Minimālo algu varētu palielināt par desmit eiro – līdz 330 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ņemot vērā ekonomiskās situācijas uzlabošanos un pozitīvās izaugsmes perspektīvas, iecerēts diskutēt par iespējām minimālo mēneša darba algu no nākamā gada palielināt no 320 eiro līdz 330 eiro. Par to trešdien informēja Labklājības ministrijā.

Priekšlikumu par minimālās algas paaugstināšanu esot atbalstījusi Ekonomikas ministrija un varētu atbalstīt Finanšu ministrija. Par šo jautājumu notiks diskusija ceturtdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē ar sociālajiem partneriem.

LM prognozē, ka ekonomisko aktivitāšu pieaugums veicinās darba samaksas pieaugumu arī šogad. Pērn vidējā bruto darba samaksa, salīdzinot ar 2012.gadu, pieauga par 4,6% un bija 716 eiro (503 lati). 2013.gadā vidējā bruto darba samaksa bija par 13,1% lielāka nekā 2010.gadā.

Līdz ar nominālā atalgojuma pieaugumu, pakāpeniski palielinās reālā darba alga, norāda LM. Pieaugot patēriņa cenām, reālās algas pieaugums iepriekšējos gados bija mērens - 2011.gadā tā pieauga par 0,1%, bet 2012.gadā - par 1,6%. 2013.gada reālais atalgojums palielinājās par 5,6%, ko pamatā noteica patēriņu cenu saglabāšanās esošajā līmenī.

Atsevišķas iedzīvotāju grupas, īpaši cilvēki ar zemu izglītības līmeni un kvalifikāciju, gados vecāki cilvēki, kā arī jaunieši, situācijas uzlabošanos izjūt mazāk, atzīst ministrijā. Minimālās darba algas primārais mērķis ir atbalstīt zemu kvalificētos darbiniekus, vienlaikus nodrošinot pēc iespējas augstu nodarbinātības līmeni šajā kategorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti