Mediķus vervē darbam ārzemēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ik gadu uzreiz pēc studiju beigšanas Latviju pamet apmēram simts jauno mediķu, liecina Latvijas Ārstu biedrības aprēķini. Lai aicinātu ārstus strādāt ārzemēs, Latvijā regulāri notiek medicīnas karjeras izstādes. Viena no tādām - „Careers in White” jeb „Karjeras baltā” - svētdien sarīkota Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) telpās, un piesaista gan studentu, gan jau pieredzējušu ārstu uzmanību. Latvijas Ārstu biedrība gan neiesaka mediķiem darbu meklēt šādā veidā.

Medicīnas karjeras izstāde „Careers in White” Rīgā svētdien notiek pirmoreiz. Ar īpašu vērienu gan tā neizceļas - kādā no RTU zālēm izvietoti seši stendi ar darba piedāvājumiem lielākoties Vācijā un Skandināvijas valstīs. Svētdienas rītā to apmeklē neliels skaits interesentu.

Izstādes koordinatore Marta Laņģe uzsver, ka izstādes galvenais mērķis nav aizvilināt latviešu ārstus, bet ļaut viņiem iegūt pieredzi ārzemēs. "„Es domāju, ka nevajag tik šauri uz to skatīties. Vajag to uztvert kā iespēju, nevis aizvilināšanu prom. Ja cilvēks gribēs aizbraukt, viņš aizbrauks ar izstādi vai bez. Pieredzes iegūšana ir tikai pienesums mums Latvijā," skaidro Laņģe.

Laņģe stāsta, ka šādas izstādes lielākajās Eiropas pilsētās veiksmīgi notiek jau astoņus gadus. Rumānijā bāzētās kompānijas „Careers in White” mājaslapā gan var redzēt, ka pārsvarā ārstus meklē Austrumu un Dienvidaustrumeiropā klīnikām Vācijā, Anglijā un Skandināvijā.

Ārstus darbam Vācijas slimnīcā Rīgā cer atrast arī kompānija „Agunis”. Tās pārstāve Jana fon Čoltica stāsta, ka arī Vācijā ārstu aizplūšana uz ārzemēm labākas dzīves meklējumos esot aktuāla problēma. „Daudzi mūsu ārsti dodas projām uz Austrāliju, ASV, Skandināviju. Tāpēc arī mēs meklējam ārstus ārzemēs. Esam dzirdējuši, ka medicīnas izglītība Latvijā ir ļoti labā līmenī. Ja Latvija nevēlas, lai ārsti dotos projām, Veselības ministrijai ir kaut kas jādara lietas labā, jānodrošina labi apstākļi un atalgojums. Arī Vācijā ārsti dodas uz ārzemēm, jo alga nav tik liela kā, piemēram, Šveicē,” skaidro „Agunis” pārstāve.

Par Vāciju interesējas arī uz izstādi atnākušie topošie mediķi Olga un Baders. „Medicīna Vācijā ir diezgan interesanta lieta un gribas uzzināt vairāk, kā tā atšķiras no mūsu medicīnas. It kā tur līmenis ir augstāks,” saka Baders. „Es arī mācos ceturtajā kursā un interesējos par darbu ārzemēs. Gribētos pēc mācību beigšanas aizbraukt un strādāt kaut kur citur. Kāpēc? Jo tieši medicīnas līmenis ir augstāks. Varbūt mācīties tur un atgriezties atpakaļ?” domā Olga.

Izziņas darbam ārzemēs izsniedz Latvijas Ārstu biedrība. 2011.gadā šādu izziņu bijis vairāk kā 200, tostarp puse no tiem bija tikko pabeiguši studijas. Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis vērtē, ka pērn šis skaitlis nedaudz sarucis, tomēr problēma joprojām ir ļoti aktuāla. Īpaša problēma esot medmāsu aizbraukšana.

Šādas izstādes darbam ārzemēs Apins vērtē kritiski: „No Eiropas Savienības bagātajām valstīm tā ir noziedzīga rīcība. Tās pašas neiegulda līdzekļus savu jauno ārstu izglītošanā, bet nozog mums. Mums savukārt ekonomiskās situācijas un citu iemeslu dēļ ārstu un īpaši medicīnas māsu atalgojums ir ļoti zems, sociālie apstākļi ir slikti. Dažkārt nav arī pietiekamu iespēju izaugsmei. Un šo noziedzīgo firmeļu mestie graudi diezgan bieži krīt auglīgā augsnē.”

Caur šādām izstādēm Ārstu biedrības prezidents darbu ārzemēs neiesaka meklēt, jo kompāniju nosacījumos mēdzot būt daudz zemūdens akmeņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti