Maksātnespējas administratoru asociācija neizpratnē par kontroles dienesta pārbaužu rezultātiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Maksātnespējas kontroles dienests paziņoja, ka, 45% gadījumu šogad konstatēti būtiski pārkāpumi maksātnespējas administratoru rīcībā. Savukārt Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija ir neizpratnē par tik sliktiem rezultātiem, ņemot vērā, ka kopumā maksātnespējas administratoru darbs uzlabojies. Asociācija lūgs kontroles dienestam detalizētākus paskaidrojumus, lai administratori no šādiem pārkāpumiem varētu izvairīties.

Maksātnespējas administratoru asociācija neizpratnē par kontroles dienesta pārbaužu rezultātiem
00:00 / 03:35
Lejuplādēt

Šogad Maksātnespējas kontroles dienests, veicot pārbaudes maksātnespējas procesa administratoru un tiesiskā aizsardzības procesa uzraugošo personu prakses vietās, 45% gadījumu konstatējis nopietnus pārkāpumus.

"Būtiskākie pārkāpumi, kas tika atklāti, ir darījumu neizvērtēšana no administratoru puses tāda pilnvērtīga. Mēs esam secinājuši, ka, mūsu ieskatā, administrators ne tik ļoti cītīgi šo pienākumu bija pildījis, jo acīmredzot viņš bija ieinteresēts ne tik ļoti rūpīgi vērtēt tos bijušo valdes locekļu noslēgtos darījumus pirms maksātnespējas, lai, iespējams, pēc tam nevarētu vērsties pret viņiem ar zaudējumiem," skaidro Maksātnespējas kontroles dienesta direktora vietniece uzraudzības jautājumos Alla Ličkovska.

Ličkovska uzsver, ka tas ir ļoti būtisks pārkāpums, jo rezultātā kreditoru prasījumus maksātnespējas procesā nevarētu apmierināt. Šāds pārkāpums konstatēts vairākos procesos. Kontroles dienests iesniedza tiesā 11 pieteikumus par administratora atcelšanu no konkrēta procesa. Tiesībsargi tikai var vērtēt to, vai administratoru pārkāpumi veikti apzināti vai ne.

Vēl starp atklātajiem būtiskajiem pārkāpumiem bija gadījumi, kad maksātnespējas administrators pārdevis mantu necaurspīdīgā procesā, neinformējot kreditorus par procedūru. Maksātnespēja likums administratoram uzliek pienākumu mantu pārdot par iespējami visaugstāko cenu. Kontroles dienestam ir aizdomas par pretējo.

"Administrators tā īsti nevar uzrādīt izmaksām pamatojošos dokumentus. Nevar uzrādīt ne mums, ne tiesai. Un, protams, mūsu ieskatā, šāda situācija nav pieļaujama. Runa nav par summu, bet par principu. Ne par centu es šobrīd runāju, bet jebkurai izmaksai, kas maksātnespējas procesā ir radusies, ir jābūt pamatotai, kā to prasa ārējie normatīvie akti," saka Ličkovska.

Nepatīkamā statistika izriet no 27 veiktajām pārbaudēm, kur teju pusei gadījumu bija būtiski pārkāpumi, bet tikai 6 pārbaudēs vispār nekonstatēja nelikumības. Pārējos gadījumos ietekme nebija tik būtiska, lai, piemēram, atceltu administratoru no procesa.

Savukārt maksātnespējas procesa administratoru asociācijas valdes loceklis Kaspars Novicāns Latvijas Radio pauž, ka asociācija ir pārsteigta par Maksātnespējas kontroles dienesta norādīto statistiku.

"Tur netiek minēts, cik ir maksātnespējīgo subjektu. No 2000 maksātnespējīgiem subjektiem pārbaudīti, pieņemsim, desmit maksātnespējas procesi, vai pavisam cita proporcija. Ja mēs neredzam šo konkrēto proporciju, tad mums paši procenti par sevi absolūti neko neizsaka," tā Novicāns.

Administratoru asociācija vēlas paskaidrojumus no kontroles dienesta puses – pēc kādiem kritērijiem pārkāpumus kvalificē kā smagus vai kā vieglus. Līdz šim asociācija ar Maksātnespējas kontroles dienestu nav pārrunājusi un analizējusi pārkāpumus, bet pēc šī paziņojuma tuvāko dienu laikā vēlēsies tikties ar dienestu.

"Mēs jau nezinām visas lietas, ko Maksātnespējas kontroles dienests pārbauda, un kādi ir šie secinājumi. Tas būs mūsu nākamais solis, ka mēs lūgsim Maksātnespējas kontroles dienestam, lai iespēju robežās izstāsta mums, kāda rakstura ir šie pārkāpumi un kurus iestāde uzskata par būtiskiem," saka Novicāns.

Viņš uzsver, ka pēdējos gados ir mainījies maksātnespējas administratoru pārkāpumu raksturs un situācija kopumā uzlabojusies stingrāka regulējuma dēļ. Kā arī Maksātnespējas kontroles dienests veic vairāk pārbaužu – kaut arī cilvēkresursu dēļ gadā jābūt tikai 20 pārbaudēm, iestāde veic ap 50.

Šobrīd reģistrēti ir 177 maksātnespējas administratori, no tiem 173 aktīvi darbojas, bet četriem administratoriem darbība ir ierobežota vai apturēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti