LLKC: Zemniekiem vairs nav izdevīgi tirgoties vietējā tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas zemniekiem vairs nav izdevīgi tirgoties vietējā tirgū. Tā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" iespējamās grūtības lauksaimniekiem komentēja SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Ņemot vērā Eiropas nosprausto "zaļo kursu" un Krievijas sākto karu Ukrainā, lauksaimniekiem un lopkopjiem netiek solīti viegli laiki. Cimermanis norādīja, ka ietekme gan esot atkarīga no nozares, kurā lauksaimnieki strādā.

"Graudiem pašizmaksa izaugusi no 120 uz 160 eiro uz tonnu. Izmaksas, piemēram, puķkopjiem pieaug līdz 25%," skaidroja Cimermanis.

Viņš stāstīja, ka lielākās grūtības gan sagaida saimniecības, kur graudi tiek izmantoti gaļas ieguvei.

Vienlaikus eksperts norādīja, ka kopumā, ja situācija paliks tāda, kāda tā ir pašlaik, tad graudkopībā zemnieki "turēsies virs ūdens". Līdzīgi esot arī piena ražošanā.

Cimermanis stāstīja, ka, sākoties Eiropas nospraustajam "zaļajam kursam", Latvijas zemniekiem ir ļoti izdevīgi gan pienu, gan graudus pārdot pasaulē. "Jautājums ir, kas notiek iekšienē, jo veikalos cenas nekāpj tik ātri kā pasaules biržās," sacīja eksperts.

Viņš gan norādīja, ka milzīga konkurence vietējā tirgū esot sākusies arī līdz ar veikalu tīkla "Lidl" ienākšanu Latvijā.

Arī to eksperts minēja kā iemeslu, kādēļ zemniekiem vietējā tirgū pārdot savas preces vairs neesot izdevīgi.

"Šeit nederēs vienas zāles visiem," iespējamos risinājumus komentēja Cimermanis. Viņš piebilda, ka īpaši jādomā būs par gaļas nozari un kur dabūt gaļu rudenī.

KONTEKSTS:

Pārtikas produktu cenas pasaulē pērn vidēji pieaugušas par 28% un sasniegušas augstāko līmeni pēdējos desmit gados, ziņoja ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO). Organizācija skaidroja, ka cenas pērn pieaugušas visās pārtikas produktu kategorijās, ņemot vērā spēcīgo pieprasījumu.

Pārtikas cenu pieaugums Latvijā sākās pērnā gada aprīlī, un eksperti prognozējuši, ka tuvākos mēnešos cenu sarukumu sagaidīt nevaram. Lielāko pārtikas cenu kāpumu Latvijā prognozē rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti