Linkaits: Vilcienus būtu izdevīgāk nomāt uz ilgāku laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jauni vilcieni Latvijai patiešām ir nepieciešami, tāpēc būtu vēlams, lai „Pasažieru vilciens” iepirkumu organizētu pēc iespējas ātrāk. Tomēr iepirkuma nosacījumi rada jautājumus, jo izdevīgāk būtu vilcienus nomāt 15 gadus, uzskata satiksmes jautājumu eksperts Tālis Linkaits.

„Piecu gadu noma izskatās tomēr mazliet par jautājuma atlikšanu, jo pēc pieciem gadiem šiem vilcieniem joprojām būs liela atlikusī vērtība. Līdz ar to „Pasažieru vilcienam” būs jādomā, kur ņemt līdzekļus, lai šos vilcienus nopirktu,” skaidroja Linkaits.

Pirkuma līguma aizstāšana ar nomas līgumu uz pieciem gadiem ar vēlāku izpirkumu pēc būtības pavirza „Pasažieru vilciena” problēmu par pieciem gadiem uz priekšu.”

Linkaits arī norādīja uz vilcienu ilgo kalpošanas termiņu: „Tie tomēr nav ne ledusskapji, ne veļas mašīnas, pasažieru vilcieniem ir ilgāks kalpošanas termiņš un tāpēc šos vilcienus ekonomiski izdevīgāk ir nomāt uz ilgāku termiņu.”

Vēstīts, ka jaunu elektrovilcienu nomas iepirkumu „Pasažieru vilciens” (PV) plāno veikt no saviem līdzekļiem, nepiesaistot Eiropas Savienības fondu finansējumu. Tā pirmdien intervijā Latvijas Radio atzina PV valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis.

PV plāno nomāt 25-45 vilcienu sastāvus, un finansējuma avots tam būs uzņēmuma paša rīcībā esošie līdzekļi.

Iepriekš izskanēja pretrunīga informācija par iespējamo nomas termiņu. Lai gan vilcieni ir nepieciešami un to dzīves cikls ir 15 gadi, tomēr PV iecerējis tos nomāt piecus gadus. Pēc šī termiņa būs iespēja elektrovilcienus izpirkt, atzīmēja Birkmanis.

Jau ziņots, ka tuvākajā laikā gaidāma jaunā „Pasažieru vilcienu” iepirkuma izsludināšana. Šoreiz atšķirībā no bēdīgi slavenās iepriekšējās reizes, kad pajuka līgums ar Spānijas kompāniju CAF, runa gan neesot par jaunu vilcienu iegādāšanos, bet nomu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti